Eduard Heger mimoriadnym prejavom zneužil RTVS, tvrdí PS aj SAS (VIDEO)

Eduard Heger mimoriadnym prejavom zneužil RTVS, tvrdí PS aj SAS (VIDEO) Reprofoto RTVS

Premiér Eduard Heger požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS. Televízia mu poskytla priestor a odvysielala jeho prejav vo štvrtok v najsledovanejšom čase po večerných správach na Jednotke, RTVS:24 aj Rádio Slovensko.

Heger v prejave oznámil, že si nevie predstaviť úradnícku vládu, povedal, že chce priviesť krajinu k predčasným voľbám ako premiér a sa aj ospravedlňoval. „Chaos rozdúchavali ľudia ako Fico, ktorí sa boja spravodlivých vyšetrovaní a extrémisti, ktorí nenávidia našu demokraciu…. Dnes Vám chcem povedať najmä to, že chaos sme priniesli aj my. Áno, priznávam, na chaose mám nepochybne svoj podiel viny aj ja. Pozeral som sa na hádky Matoviča, Sulíka a ostatných, hrýzol som si do jazyka a trpel ich hádky a konflikty. Ale robil som to, aby som udržal zhodu v vládnej koalícii a predišiel nestabilite. Dnes viem, že to napokon prispelo k väčšiemu chaosu v krajine. V mene ľudí, ktorí nesú zodpovednosť za krajinu, v mojom mene Vám chcem povedať: prepáčte mi to.“

„Nepovažujem za normálne, aby poverený premiér, ktorého vláda čelí podozreniam pri pridelení miliónovej dotácie, namiesto vysvetľovania zneužil mimoriadny priestor vo verejnoprávnej televízii, aby sa ako líder rozpadnutej vlády pasoval za ochrancu krajiny pred chaosom,“ povedal šéf PS Michal Šimečka.

„Miesto toho, aby Eduard Heger s pokorou priznal zlyhania vlastných ministrov, zneužil priestor vo verejnoprávnej televízii na politický boj a útoky voči politickým súperom,ô reagoval podpredseda SASKY Branislav Gröhling.

Mimoriadne vystúpenia ústavných činiteľov v RTVS boli v poslednom období využívané hlavne v súvislosti s vojnou na Ukrajine či koronavírusom. „Teraz však Eduard Heger v RTVS nevystúpil ako predseda vlády Slovenskej republiky, ale ako šéf politickej strany, ktorý útočil na politických súperov. Hovoriť o rizikách spojených s úradníckou vládou je strašenie a snaha udržať sa vo funkciách. Považujeme momentálne za kľúčové, aby prezidentka Zuzana Čaputová zaujala k aktuálnej politickej situácii jasnú pozíciu. V prípade, že sa pani prezidentka rozhodne pre úradnícku vládu, SASKA ju podporí,“ dodal Gröhling.

Aktualizácia o vyjadrenie RTVS 13:35:

"RTVS poskytla vysielací čas premiérovi SR na vysielanie dôležitého oznámenia určeného verejnosti na základe jeho žiadosti v súlade s platnou legislatívou v zmysle zákonov o RTVS a o mediálnych službávch. RTVS je povinná poskytnúť bezplatne v naliehavom verejnom záujme štátnym orgánom na ich požiadanie nevyhnutný vysielací čas na vysielanie dôležitého a neodkladného oznamu, výzvy alebo rozhodnutia a nie je oprávnená odmietnuť štátnym orgánom žiadosť o mimoriadne vystúpenie, ak oň požiadajú. RTVS nezodpovedá za obsah uverejneného oznámenia v naliehavom verejnom záujme, neprináleží jej hodnotiť obsah mimoriadneho vystúpenia ústavného činiteľa a nebude hodnotiť vzniknutú situáciu."