Korunováciu kráľa Karola III. prinesú viaceré televízie naživo, prinášame podrobnosti (VIDEO)

V sobotu 6. mája 2023 sa uskutoční slávnostná korunovácia nového kráľa Karola III., ktorú bude pozorne sledovať celý svet. Korunováciu prinesú naživo viaceré televízie. Súčasťou veľkolepých osláv bude aj veľkolepý korunovačný koncert s hviezdami svetovej scény.

 

Sobotnú korunováciu Karola III. bude priamo vo Westminsterskom opátstve osobne sledovať vyše 2 200 hostí. Okrem štátnikov z 203 krajín, vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a jej partnera Juraja Rizmana, sú pozvaní aj nositelia Nobelovej ceny, náboženskí predstavitelia alebo pracovníci komunitných a charitatívnych organizácií.

Korunovácia kráľa Karola III. a Korunovačný koncert na hrade Windsor

Túto historickú udalosť môžu diváci RTVS sledovať naživo na Jednotke od 11.00 v špeciálnom vysielaní, ktoré bude doprevádzať moderátor Vladimír Lichvár a jeho hosť Jakub Abrahám.

Viac ako štvorhodinové vysielanie bude doplnené živými vstupmi z veľvyslanectva Veľkej Británie a Severného Írska v Bratislave, kde sa budú redaktori rozprávať napríklad s britským veľvyslancom na Slovensku Nigelom Marcusom Bakerom.

Celé vysielanie bude doplnené rozhovormi s Máriou Holubovou, historičkou a odborníčkou na protokol, Branislavom Kováčikom, dekanom Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB, Pavlom Demešom, diplomatom a bývalým ministrom zahraničných vecí, Ladislavom Špačkom, bývalým hovorcom prezidenta Václava Havla a Róbertom Ondrejcsákom, slovenským veľvyslancom v Londýne.

V sobotu večer na Dvojke uvedie RTVS o 20.10 premiéru nového dokumentu RTVS Karol III. a Slovensko a o 20.35 premiéru britského dokumentu Zrodený pre trón.

V nedeľu 7.mája si RTVS na Dvojke o 20.25 h pripomenie platinové jubileum vlaňajším programom Alžbeta II. – koncert pre kráľovnú.

Vrcholom nedeľného večera a celej korunovácie kráľa Karola III. bude priamy prenos Korunovačného koncertu na hrade Windsor o 21.30 na Dvojke. RTVS prinesie naživo veľkolepý korunovačný koncert na najväčšom pódiu v Británii, ktorého sa zúčastní viac ako 20 000 hostí. Svoje umenie predvedú 74-členný orchester a hviezdy, ako speváčka Katy Perry, spevák Lionel Richie či taliansky tenorista Andrea Bocelli alebo britská skupina Take That. Na koncerte sa objavia i herec Tom Cruise s herečkou Joan Collins vo vopred natočených krátkych videách. Zaujímavosťou je, že niektoré zo známych tvárí v nich počas podujatia odhalia menej známe fakty o kráľovi.

Markíza pripravila mimoriadnu reláciu s názvom Korunovácia Karola III., ktorej začiatok je naplánovaný na 11:00. Predpoludním. „Moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová v štúdiu privíta atraktívnych hostí – odborníčku na protokol a etiketu Katarínu Strýčkovú, ktorá sa zároveň dlhodobo venuje britskej kráľovskej monarchii, a historika Jakuba Drábika. Divákom a diváčkam priblížia význam jednotlivých častí ceremoniálu, zaujímavé historické súvislosti či detaily zo života britskej kráľovskej rodiny,“ povedal Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza. „Aktuálne informácie priamo z Londýna bude v živých vstupoch prinášať redaktorka Ivana Miklánková, ktorá v minulosti spravodajsky pokrývala aj svadbu princa Harryho s Meghan Markle a poslednú rozlúčku s kráľovnou Alžbetou,“ dodal.


Markíza odvysiela naživo celý program korunovácie, počnúc odchodom kráľa Karola III. z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva na korunovačný akt. Ten bude simultánne tlmočený do slovenčiny. Mimoriadna relácia bude vrcholiť pri Buckinghamskom paláci, kde Karol III. z balkóna už ako korunovaný kráľ zamáva svojmu ľudu.

Televízia TA3 upravila programovú štruktúru tak, aby počas celého dňa mohli mapovať korunováciu Karola III. "V Londýne bude náš vyslaný redaktor Róbert Zoľák, ktorý priblíži atmosféru v uliciach mesta prostredníctvom živých vstupov,“ povedala Oľga Dúbravská z vedenia TA3. V mimoriadnom štúdiu budú korunováciu komentovať napríklad dekan Fakulty politických vied UMB Branislav Kováčik či protokolistka Natália Horváthová.  „Odvysielame aj exkluzívny rozhovor s britským veľvyslancom na Slovensku Nigelom Bakerom. A, samozrejme,  pripravujeme aj množstvo zaujímavých reportáží: profil Karola III., korunovácia Alžbety II. pred 70 rokmi, korunovačné klenoty, detaily korunovácie…“ dodala Dúbravská.

Rozhlasové spravodajstvo RTVS v piatok bude prinášať detaily o prípravách na korunováciu v rozhovore s britským historikom Georgeom Grossom. Priamo v Londýne bude za rozhlas sledovať dianie redaktorka Soňa Weissová, ktorá v sobotu bude do všetkých Rádiožurnálov prinášať aktuálne informácie z korunovácie, priblíži atmosféru v Londýne a v Štúdiu svet prinesie reportáž z kostola Sevenoaks neďaleko Londýna. Korunovácia bude aj Popoludňajšou témou Rádia Slovensko.