RTVS poskytla priestor na diskusiu Paškovi a EK na Slovensku

RTVS poskytla priestor na diskusiu Paškovi a EK na Slovensku

RTVS odvysielala v utorok na Dvojke a cez víkend na všetkých regionálnych štúdiách Reginy diskusiu Dialóg Európa z Kunsthalle v Košiciach.

 


„Špeciálne EK sa snaží do rozhodovania o Európskej únii vtiahnuť všetkých občanov," povedal na úvod Ľubomír Bajaník z RTVS, ktorý diskusiu moderoval. Pri takmer dvojhodinovom vysielaní v rozhlase a mierne skrátenom na Dvojke rozprávali hlavne predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič (Smer). Podľa avizovanej pozvánky mal byť prítomný aj predseda vlády SR Robert Fico. Úvodný prejav mal aj primátor Košíc Richard Raši zo Smeru a Dušan Chrenek vedúci zastúpenia EK na Slovensku. Diskusia bola rozdelená do troch okruhov: práva občanov, vyplývajúce z občianstva v EÚ, riešenia ekonomickej krízy a budúcnosť EÚ. Na reláciu upozornil na facebooku web Medan monitorovacej agentúry Newton media.

 

Na otázky Omédiách.com odpovedá Juraj Kadáš, hovorca RTVS:
Prečo RTVS vysielala túto diskusiu?
Dialóg Európa je celoeurópsky projekt vo všetkých členských štátoch EÚ v rámci Európskeho roka občanov 2013. RTVS vysielala diskusiu v rámci spolupráce s Európskou komisiou (EK), ktorá bola hlavným organizátorom podujatia. Aj v ďalších krajinách sa na projekte podieľali verejnoprávne média.
Jednou z úloh RTVS je podieľať sa na verejnej diskusii k aktuálnym a dôležitým témam spoločenského života. Dialóg Európa je určený na poskytnutie priestoru širokej verejnosti na diskusiu o európskych témach.

Prečo tam nebol nikto z opozície?
Výber spíkrov malo na starosti Zastúpenie EK na Slovensku. Formát verejnej diskusie o budúcnosti EÚ je podľa Zastúpenia EK v každej krajine približne rovnaký. Hlavným diskutujúcim je vždy vysoký predstaviteľ Európskej komisie (v tomto prípade podpredseda EK Maroš Šefčovič) a zástupca členského štátu. Podstatné bolo, že išlo o verejnú diskusiu a debata neprebiehala len medzi hlavnými účastníkmi, ale zapojiť sa do nej mohol ktokoľvek v sále, tiež tu bola možnosť poslať otázky prostredníctvom internetu.