V súvislosti s úmrtím Dušana Kaprálika mení RTVS program

V súvislosti s úmrtím Dušana Kaprálika mení RTVS program Foto: Nová scéna

Vo veku 75 rokov dnes zomrel herec, režisér a pedagóg Dušan Kaprálik, pôsobil vo viacerých divadlách vrátane DAB v Nitre, bol členom Novej scény v Bratislave. Jeho hlas a tvár poznajú diváci aj z rozhlasu a televízie.

Podrobnosti: Zomrel herec Dušan Kaprálik

RTVS si osobnosť umelca pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní:

- v utorok 8. augusta vo vysielaní Rádia Devín o 15.00 h v relácii Ľudia - Fakty - Udalosti (Jaroslav Rozsíval: Kaprálikovci)

- v stredu 9. augusta vo vysielaní Rádia Devín: o 15.00 h rozhlasovou hrou Jozefa Longauera: Prípad muža, ktorý sa vyzliekal z kože a rozhlasovou hrou Boleslava Bratislavského a Miroslava Dacha Tuberáci z cyklu Naša zabudnutá klasika, o 17.00 h v relácii Ars litera Evy Reiselovej a o 20.30 h rozhlasovou hrou Ludwiga Thomu a Milana Frola Listy poslanca zemského snemu.

- v stredu 9. augusta o 10.00 h na Dvojke v televíznej inscenácii Prípad Daniel, v ktorej stvárnil hlavnú úlohu.

Dušan Kaprálik ako martinský rodák po maturite na Strednej všeobecnovzdelávacej škole vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a svoj herecký talent po štúdiu uplatnil dve sezóny v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Členom Novej scény v Bratislave sa stal v roku 1973, spočiatku pôsobil v jej Poetickom súbore.

Ako herec hosťoval aj v Činohre SND, v bratislavskom Divadle a.ha., v Trnavskom i Martinskom divadle.

Okrem herectva sa intenzívne venoval aj réžii. Spolupracoval s viacerými ochotníckymi súbormi Ex Lex, Divadlo OKO v Poprade, Divadlo pre vás v Bratislave, mládežníckymi súbormi aj s Tovarišstvom starých bojových umení či s kaskadérskym súborom Borseus, na konte má aj réžiu inscenácie Ako zbaliť babu s mladými členmi súboru Novej scény.
Ako asistent réžie spolupracoval na inscenáciách režisérov Jozefa Bednárika, Milana Lasicu, Jána Ďurovčíka, Karola Spišáka, pričom nešlo iba o organizačnú prácu ale aj o prácu s hercami.

Ako pedagóg na bratislavskom Konzervatóriu pôsobil 20 rokov a k jeho žiakom patrili napr. Robo Roth, Lucia Vráblicová, Soňa Norisová, Rebeca Poláková, Mirka Drínová, viedol vo svojich projektoch Dávida Hartla, Patrika Vyskočila, Vladislava Plevčíka.

Dušan Kaprálik sa dlhé roky venoval aj rozhlasovej, televíznej a filmovej tvorbe.
Z filmov, v ktorých účinkoval, je to napríklad Učiteľka (2016), rozprávka Láska na vlásku (2014), Nedodržaný sľub (2009), Staříci (2018), seriál Búrlivé víno (2013).
Z televíznych filmov to boli Višňový sad (1979), Nové Pištáčikové dobrodružstvá (1987), Holič Britva a duch Vydriduch (1988), Rozprávka o tichej krajine (1990), Koleso osudu (1991) a seriály Zaprášené histórie Ema Bohúňa (1971), Lekár umierajúceho času (1983),Kriminálka Staré Mesto (2010) a mnohé ďalšie.

Hlas Dušana Kaprálika poznáme roky z rozhlasu – nahovoril množstvo rozprávok, rozhlasových hier, seriál Bielikovci. Venoval sa aj dabingu, nezabudnuteľné sú jeho interpretácie Macka PU, Mátera v Autíčkach či Forresta v seriáli Adams Family.