Kovačič aj jeho Na telo dostali okamžitú stopku, v Markíze je vzbura

Kovačič aj jeho Na telo dostali okamžitú stopku, v Markíze je vzbura Ilustr. foto: TV Markíza

Po včerajšom vyhlásení moderátora Michala Kovačiča v živom vysielaní relácie Na telo, v ktorom popísal snahy o cenzúru v spravodajstve a publicistike Markízy a upozornil na orbanizáciu médií, televízia dala jeho relácii stopku a stopku dostal aj samotný moderátor. "Vedenie mi práve oznámilo, že nemajú pre mňa prácu. Mám teda byť doma," napísal na sociálnej sieti moderátor. Kovačiča dnes podporila stovka kolegov a kolegýň z radov zamestnancov a spolupracovníkov televízie a vedeniu posielajú tvrdý odkaz.

"Mal som práve stretnutie s našim vedením, ktoré mi oznámilo, že Na telo končí a tým pádom nemajú pre mňa prácu. Mám teda byť doma, kým sa mi neozvú. Platí to okamžite od dnešného dňa, takže ani zajtrajšie Na telo PLUS s M. Krajniakom, J. B. Cigánikovou a Š. Hamranom už nebude. Ešte raz ďakujem vyše stovke kolegov, ktorí sa podpísali pod dnešný podporný list, cením si ich odvahu. V zlomových bodoch je dôležité ukázať jasné hodnoty. Pre nás je to sloboda, nezávislé médiá a demokracia. Veľmi pekne všetci ďakujeme aj vám, ktorí nás podporujete. Držme si palce," napísal na sociálnej sieti Kovačič v pondelok popoludní. Kovačič minulý týždeň dostal Novinársku cenu za reláciu Na telo. Je šéfom odborov, ktoré vznikli v reakcii na napätie medzi zamestnancami a vedením v televízii po zmene vedenia na začiatku roka.

Za moderátora sa postavilo 95 kolegov, sú ochotní ísť aj do štrajku

Vyhlásenie moderátora vzbudilo pozornosť nielen divákov na sociálnej sieti, politikov ale aj konkurenčných médií. Dnes sa za Kovačiča postavili mnohí redaktori, redaktorky, moderátori, moderátorky, ale aj kameramani či vedúci vydania z televízie Markíza (CELÉ VYHLÁSENIE). Vo vyhlásení vyjadrujú plnú podporu Kovačičovi a žiadajú ponechanie relácie s jej moderátorom, inak sa vyhrážajú kolektívnym odporom: "Generálneho riaditeľa Petra Gažíka a riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky Michala Kratochvíla požiadame, aby sa do troch dní písomne zaviazali, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke. V opačnom prípade využijeme všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré nám umožňuje zákon."Pod vyhlásením sú podpísaní napríklad redaktori Lukáš Zuzelka, Tomáš Velecký, Viktor Vincze, Martina Töröková, Adel Ghanam, Branislav Tomaga, Andrea Šaprochová, Viktor Serebryakov, vedúci vydania Juraj Pruša a Danica Nejedlá ale aj mnohí regionálni redaktori – napríklad Soňa Cipínová z Malaciek či Martina Kašiarová z Banskej Bystrice a mnohí ďalší. Zákon umožňuje odborárom hromadné výpovede ale dokonca aj štrajk.aj štrajk.

"Platí to, čo sme manažmentu komunikovali už v minulosti – naše kroky nie sú pokusom o boj s vedením, iba snahou o zachovanie slobody spravodajstva Markízy. V minulosti práve ono zohralo kľúčovú úlohu vo vývoji slovenskej demokracie a sledujúc dianie v ostatných médiách sa ukazuje, že naša nezávislosť bude potrebná viac, ako kedykoľvek predtým,“ píše sa vo vyhlásení.

Odporúčame aj: Švajdová Puškárová dala vedieť, že ona sa za Kovačiča bojovať nechystá

Vedenie stoplo Na telo aj Na telo plus

Kým včerajšia prvá reakcia vedenia bola diplomatická, dnes prichádza pre reláciu okamžitá stopka. „Televízia Markíza, člen skupiny CME, ako oprávnený vysielateľ a držiteľ príslušných autorizácií, nesie redakčnú zodpovednosť za účinnú kontrolu nad obsahom vysielania.
Vzhľadom na skutočnosti, ku ktorým došlo počas vysielania poslednej relácie Na telo v nedeľu 26. mája, v ktorej moderátor zneužil vysielací čas na prezentovanie osobných názorov v rozpore so zákonom o mediálnych službách a etickým kódexom novinára, preto pristupujeme k okamžitému prerušeniu vysielania relácií Na telo a Na telo PLUS," napísala televízia v reakcii pre Omediach.com.

Na otázky aké plány má televízia s moderátorom, Markíza nereagovala. "Vyvodenie dôsledkov za porušenie povinností zo strany zamestnanca je internou záležitosťou TV Markíza,“ píše vo vyhlásení televízia.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame