Svätorečenie v médiách. Prinášame prehľad

Svätorečenie v médiách. Prinášame prehľad Catholicregister.com

Na svätorečenie dvoch pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II. sa chystajú aj televízie a Slovenský rozhlas , do vysielania zaradili mimoriadny program.

 


Program svätorečenia sa začne v nedeľu ráno.

 

Televízia TA3 prinesie svätorečenie naživo. O 9:30 sa začne naživo štúdio venované životu oboch pápežov a priamy prenos bude komentovať kňaz Jozef Jančovič.
RTVS odvysiela v nedeľu od 9:30 na Jednotke priamy prenos z Vatikánu. „Priamy prenos svätej omše z Námestia sv. Petra v Ríme, pri ktorej Svätý Otec František vyhlási za svätých pápežov Jána Pavla II. a Jána XXIII. Komentujú don Jozef Luscoň SDB a don Andrej Kňaze SDB," informuje RTVS. Od 11:55 sa prenos presunie z Jednotky na Dvojku.

Popoludní na Dvojke televízia odvysiela dokument Ján Pavol II priateľ Slovákov. Film približuje mladosť a najmä ľudskú stránku osobnosti pápeža, arch. fotografie a filmové zábery z mladosti, z turistických vychádzok v Tatrách.

Podrobnosti o TV programe v nedeľu

V sobotu popoludní odvysiela RTVS na Jednotke taliansky životopisný film Ján XXIII – Láskavý pápež. „Príbeh celoživotného priateľstva troch mužov - jeden z nich učí v seminári a stane sa kardinálom, druhý je exkomunikovaný a ten tretí, Angelo Giuseppe Roncalli, vstúpi do dejín ako Ján XXIII., pre svoju dobrotivosť zvaný aj láskavý pápež."

Na svätorečenie sa chystá aj TV Lux, tá vysiela viacero programov súvisiacich s obomi pápežmi. Napríklad v sobotu popoludní film Karol: Pápež, ktorý ostal človekom. Priamy prenos z Vatikánu bude v nedeľu prinášať od 8:45. „V nedeľu o 8:45 otvárame naše Štúdio špeciál, v ktorom vám moderátorka Janka Zlatohlávková a jej hostia aspoň v skratke priblíži osobnosti dvoch veľkých pápežov 20. storočia, Jána XXIII. a Jána Pavla II," informuje TV Lux.

Mimoriadny program má aj Slovenský rozhlas.

Rádio Slovensko v sobotu o 14:13 prinesie rozhovor s bratislavským arcibiskupom a metropolitom mons. Stanislavom Zvolenským o prvej návšteve Jána Pavla II na Slovensku v deväťdesiatych rokoch. Ján Pavol II vtedy pristál vo Vajnoroch, kde práve pôsobil Zvolenský ako mladý kňaz.

V nedeľu o 8:45 to bude živý vstup redaktora spravodajstva Jaroslava Barboráka z Vatikánu pred svätorečením. A o 14:13 ďalší živý vstup Barboráka z Vatikánu po svätorečení.
V nedeľu bude Nočná pyramída s Igorom Harajom, kde sa kňaz a prekladateľ Martin Kramara zamyslí nad fenoménom pápežstva v súčasnom postmodernom svete a to aj v kontexte dnešnej kanonizácie dvoch pápežov.
V nedeľu o 21:05 to bude aj relácia Cesty - rozhovor s bývalým novinárom Vatikánskeho rozhlasu Ľudovítom Malíkom.

Samotný priamy prenos bude okrem Jednotky vysielaný aj na Radiu Regina s autonomným komentárom redaktora Igora Haraja a jeho hosťa Antóna Ziolkovského.