RTVS dostala pokutu za Večerníček Hurvínkův rok

RTVS dostala pokutu za Večerníček Hurvínkův rok Foto: ČT

Sťažovateľovi sa nepáčil český jazyk.

 


Sankciu 165 eur dala Rada pre vysielanie a retransmisiu na svojom zasadnutí RTVS za to, že na Dvojke 5. februára odvysielala ako Večerníček rozprávku Hurvínkův rok s českým dabingom, čím podľa rady porušila povinnosť odvysielať program určený maloletým do 12 rokov s dabingom v štátnom jazyku.

 

Sankciu dostala STV aj pred ôsmimi rokmi, rovnako za to, že rozprávka o Hurvínkovi nebola pre deti predabovaná do slovenčiny. Vtedy televízia dostala upozornenie na porušenie zákona, pri opakovanom porušení zákona sa sankcia zvyšuje.

Odporúčame aj: Pokuta za češtinu, alebo kde je zdravý rozum

Rada sa odvoláva na jazykový zákon, ktorý prijala niekdajšia tretia Mečiarova nacionálne orientovaná vláda.

Väčšina detí na Slovensku je zvyknutá na češtinu na obrazovke. Detské programy ako Mini Max, Jim Jam a podobne vysielajú rozprávky väčšinou v češtine.

Rada začala správne konanie na základe sťažnosti od fyzickej osoby. „Principiálne mi vôbec nevadí, že deti sledujú relácie aj v českom jazyku, nechápem však, prečo platíme koncesionárske poplatky, keď relácie pre deti, ktoré sú oproti iným krajinám v neporovnateľne kratšej dĺžke vysielané, sú ešte aj odvysielané v inom jazyku, ako je náš materinský," píše sťažovateľ.
.