Štátna televízia promovala parfum inšpirovaný Putinom

Štátna televízia promovala parfum inšpirovaný Putinom Reprofoto Repry TV

V Moskve predávajú parfum "inšpirovaný Putinom."

V luxusnom moskovskom obchodnom domu GUM, priamo oproti Kremľu, je v predaji nový parfum, o ktorom jeho bieloruský tvorca Vladislav Rekunov tvrdí, že ho inšpiroval ruský prezident Vladimir Putin. Nová pánska vôňa nesie názov, ktorý síce neznie moc po rusky, ale aj tak má vraj byť hneď jasné, o koho ide: Leader's Number One.

Foto: RTČierna fľaštička ozdobená Putinovým profilom sa podľa moskovskej tlače predáva za 6500 rubľov (asi 75 eur), teda výrazne drahšie, než napríklad výrobky slávnych značiek Dior či Dolce Gabbana.

V "príťažlivej a prirodzenej vôni", ako charakterizuje svoje dielo Rekunov, možno podľa recenzentov rozoznať tóny citrusov, bergamoutu, čiernych ríbezlí či jedľových šišiek. Spolu ale vonia "celkom lacno", ako sa sťažujú niektorí predavači. Avšak podľa televízie Rossija 24 ide o "exkluzívnu ponuku", ktorá je obmedzená: fľaštičky s Putinovou vôňou sa budú vraj predávať len do 20. januára.

Parfum doplnil sortiment výrobkov opierajúcich sa o popularitu ruského vodcu, ktorá dosahuje bezmála hviezdnych výšin po pripojení Krymu k Rusku a po zapojení ruských lietadiel do bojov v Sýrii. Ešte pred Novým rokom zákazníci rozobrali celý náklad kalendára s Putinovými citátmi a fotografiami. Predtým zase išli na dračku kolekcie tričiek s portrétom ruského prezidenta.

Pred pár rokmi vyvolala v obchodoch pozornosť "Putinova tráva": nešlo ale o nič iné, než o semienka trávy predávané v balíčkoch s vyobrazením populárneho politika, ktorý Rusku "obstaral" majstrovstvá sveta vo futbale.

Podobne Putin v minulosti "pomáhal" predávať aj vodku.