Minulé volebné obdobie bolo Fica v diskusiách najviac. S kým rečnil najčastejšie?

Minulé volebné obdobie bolo Fica v diskusiách najviac. S kým rečnil najčastejšie? Foto: Úrad vlády SR

V období druhej vlády Roberta Fica (4.4.2012 – 6.3.2016) bol najčastejším hosťom v piatich sledovaných politických diskusiách (O 5 minút 12, V politike, Sobotné dialógy, Na telo, Naživo s B. Závodským) premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

 

 

Premiér vystúpil v diskusiách 114-krát. Bez oponenta rečnil 66-krát (58% relácií). Najčastejších oponentov mu robili Béla Bugár (Most-Híd) a Ján Figeľ (KDH). S každým sa stretol 20-krát, pričom v dvoch diskusiách sa stretli všetci traja súčasne. Vyplýva to z kvantitatívnej analýzy, ktorú vypracovala spoločnosť NEWTON Media.

Najčastejším opozičným diskutérom bol Ján Figeľ (KDH), ktorý zaznamenal 57 účastí a štvrté miesto. Piaty skončil Ján Richter (Smer-SD, šieste miesto obsadili Pavol Frešo (SDKÚ-DS) a Béla Bugár (Most-Híd), ktorí diskusie navštívili 49-krát.

Smer vs. ostatní

Podiel strany Smer-SD a jej nominantov dosiahol 44%.

Za uplynulé štyri roky v hlavných a najsledovanejších diskusných formátoch opäť dostali minimálny priestor europoslanci, predsedníčka Ústavného súdu SR, či iní vysokí predstavitelia štátnych inštitúcií. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová však pomerne často vystupovala v rozhlasovej diskusii Naživo s B. Závodským. Prezident Andrej Kiska navštívil monitorované diskusie 8-krát.
„V diskusiách za posledné volebné obdobie prevládalo pozývanie tých istých dvojíc a verejnosť stále nemá informácie, ako sa diskusné dvojice zostavujú. Hodnotenie výkonov moderátorov je subjektívne, neexistuje metodika ani diskusia na túto tému," Upozorňujú analytici NEWTON Media a projektu Demagog.sk.

Porovnanie s inými volebnými obdobiami

Počas vlády Ivety Radičovej taktiež viedol rebríček Robert Fico. Zaznamenal 57 účastí, druhé miesto obsadili Sulík a Figeľ, tretí bol Kažimír, štvrtý Bugár, samotná premiérka Iveta Radičová skončila až na piatom mieste (26 účastí).