Igor Matovič si uctil spomienku na Jána Kuciaka zneužitím jeho mena a útokom na novinárov

Igor Matovič si uctil spomienku na Jána Kuciaka zneužitím jeho mena a útokom na novinárov Ilustr. foto: ÚV SR

Každý si uctil pamiatku zavraždeného novinára a jeho priateľky inak. Prezidentka bola dať kvety k fotke dvojice na Námestí SNP v Bratislave, novinári pripravili reportáže, rozhovory. Mnohí ďalší si uctili pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej online spomienkou s rodičmi zavraždeného páru. Premiér Igor Matovič využil tento deň na to, aby v statuse na facebooku s názvom „skrývať sa za Kuciaka“ doslova vylial žlč na slovenskú novinársku obec.

Celý status premiéra:

Ján Kuciak za svoju prácu zaplatil životom. Mnohí ďalší boli a aj sú prenasledovaní, kompromitovaní a sú aj takí, ktorí sa, žiaľ, stretli s podobnými vyhrážkami, aké mal pred smrťou Ján Kuciak. Napriek tomu svoju prácu robili a robia najlepšie ako vedia, rovnako ako aj stovky ďalších novinárov a to ako v Bratislave tak aj v regiónoch, v televíziách, rádiách, novinách aj v agentúrach, na spravodajských weboch. Odhaľujú korupciu, prinášajú informácie, kontrolujú politikov a tým strážia demokraciu, aj keď sa to mnohým nepáči. Slová, ktoré aj týmto novinárom dnes adresoval premiér, si naozaj nezaslúžia.

V čase, keď zlyhával štát vo vyšetrovaní korupcie, v justícii, vedení polície práve novinári odkrývali najväčšie korupčné podvody. V súčasnej neistej dobe, keď práve Matovičova vláda nezvláda pandémiu, aj novinári prinášajú dôležité informácie o očkovaní, opatreniach, len aby pomohli čo najviac ľuďom uchrániť zdravie, život.

Áno, sú aj novinári, ktorí sú povrchní, prekračujú hranice etiky, žijú z tragédií iných, robia skryté PR, či sa tvária len ako novinári, aby šírili proruské, medicínske či iné dezinformácie, no takých premiér v svojom statuse nespomína.

Ani Robertovi Ficovi nevadili až tak bulvárni novinári, dezinformátori. Do hajzlových pavúkov, slizkých hadov a prostitútok nadával práve tým, ktorí mu pozerali na prsty – s cieľom spochybniť ich povesť a reputáciu.

„Sloboda je zodpovednosť. ZODPOVEDNOSŤ KU PRAVDE. Ak pôjdeme ďalej dnešnou cestou bezbrehých manipulácií, ľudia postupne prestanú veriť klasickým médiám. Prajem Vám preto, slovenskí novinári, aby ste sa Jánmi Kuciakmi stali. Čím skôr, tým lepšie pre Slovensko. Držím Vám palce, i.“ napísal k výročiu vraždy Jána Kuciaka Igor Matovič, ktorý prišiel s nápadom vytvorenia vlastných vládnych novín.

Igor Matovič robí niečo podobné ako robil Fico. Pri slovenských novinároch hovorí všeobecne o manipulovaní, podsúvaní lží a poloprávd, hraní sa na nezávislého. Spochybňuje novinársku obec ako celok. A práve v tom je to nebezpečné. Aj v Maďarsku  prišla najprv kritika klasických médií, potom ich obmedzovanie a nakoniec ostali len tie, ktoré má pod kontrolou vláda a jej priaznivci.

Odporúčame aj: Šéf Reportérov bez hraníc kritizuje nepodložené obvinenia Matoviča na adresu novinárov