Šéfredaktorka SME: Nemôžme ľudí nazývať dobytkom, ako to urobil mimochodom skvelý komentátor SME

Šéfredaktorka SME: Nemôžme ľudí nazývať dobytkom, ako to urobil mimochodom skvelý komentátor SME Foto: SME

Komentátor Peter Schutz v reakcii na trestné oznámenie, ktoré naňho podal poslanec Smeru Ľuboš Blaha za vyjadrenie „neočkovaní by mali kvičať ako svine na bitúnku“, napísal ďalšie dehonestujúce vyjadrenie na adresu tých, ktorí sa nechcú dať očkovať. Prirovnal ich k dobytku. Komentátor denníka SME hrdo prekročil ďalšie dno spoločenského diskurzu. Je správne, ak novinári kritizujú odporcov očkovania, ktorí v súčasnej dobe ohrozujú nielen seba ale aj okolie. Ale podobne, ako to vyžadujeme od politikov, aj v prípade komentátora mienkotvorného denníka by mal slovník vyzerať slušnejšie a bez primitívnych urážok.

Minulý týždeň v piatok na svojej autorskej strane v denníku SME Schutz zdôraznil, že ho ako autora zdobí bilancia 29 rokov bez jediného trestného oznámenia a to "napriek ďaleko najexplicitnejšiemu vyjadrovaniu v rámci celého slovenského komentariátu“ a na záver svojej pritvrdil, keď napísal, že mu „politická korektnosť nebráni povedať, že na neočkovancov sa nedá ísť iba cukrom (lotéria, helikoptérové peniaze), ale treba aj (poriadne dlhý) bič. Nie je jasné, čo bráni povedať, že to nie sú ľudia, ale dobytok, keďže len ich bezohľadnosť a teľacie IQ budú príčinou, že v septembri /októbri/novembri – na staré kolená – na mňa štát uvalí zákaz vychádzania.“

Po štyroch dňoch od zverejnenia vyjadrení Schutza reagovala šéfredaktorka SME Beata Balogová. V statuse na facebooku označenie ľudí dobytkom odsúdila:

„Chápem vybičované emócie okolo očkovania, aj frustráciu z toho, že časť ľudí sa necháva unášať instantnými biochemikmi a virológmi, ktorí sa teraz vynárajú zo sociálnych sietí ako komáre pred súmrakom. A my sa stávame opäť raz rukojemníkmi. Ale nemôžeme ľudí nazývať dobytkom, ako to urobil mimochodom skvelý komentátor v denníku SME. Nie preto, že sa toho chytia ľudia ako Robert Fico, ktorý desaťročie vládol spôsobom že inštrumentalizoval moc a pristupoval k voličovi ako k dobytku, ktorý nepotrebuje nič vedieť o tom, čo sa deje v útrobách štátu. Ale preto, že ak teraz stlačíme úroveň diškurzu na úplné dno, a začneme na seba kričať, nálepkovať sa, tak nadobro stratíme citlivosť a schopnosť určovať hranice slušnosti. Je to naša spoločná zodpovednosť v čase, keď sa ľudia verbálne krágľujú a mnoho politikov stratilo všetky zábrany."

Schutz píše roky pod značkou SME a tak je škoda, že odsudzujúce stanovisko šéfredaktorky zaznelo len na jej osobnom profile (v denníku ani na webe sme.sk som ho nenašla). Ak totiž politikom vyčítame, že sa vyjadrujú o novinároch ako o slizkých hadoch, prostitútkach... tak redakcia by sa mala vedieť jasne a zreteľne ohradiť aj proti dehonestujúcemu slovníku, aký používa Schutz.

Slovo "dobytok" a aj iné expresívne a vulgárne vyjadrenia v súvislosti s odporcami očkovania použil Schutz už aj v minulosti: "Kam by sme to prišli, keby sme každého antivaxera, ktorý rozkráda VAŠE mesiace (pomaly roky) života v slobode, otitulovali, že je pohlavný úd, debil a dobytok? Veď to sú slušní ľudia, s hlbokým rozhľadom, skvele informovaní z plurality zdrojov. Prečo by nám nemohli pozatvárať služby, školy, kultúru, šport atď. aspoň na štyri mesiace?" napísal Schutz v polovičke júna.