Škoda, že komentátor denník SME, ktorý si kopol do Simy, to stále nepochopil

Škoda, že komentátor denník SME, ktorý si kopol do Simy, to stále nepochopil Reprofoto youtube TV SME

Nešťastná a absolútne neakceptovateľná debatka dvoch známych mien publicistu Rada Ondřejíčka a komentátora denníka SME Petra Tkačenka na twitteri ukázala koľko hejtov, nenávisti dokáže vyvolať pár zlomyseľných a nevhodných viet známej dvojice na adresu speváčky.

Všetko sa dá napísať, aj to, že sa niekomu hudba nejakej speváčky nepáči, ale záleží na tom, ako. Naše slová, urážky či vulgarizmy ukazujú, či vieme diskutovať o čomkoľvek alebo sme burani.

Dvojica si vybrala slovník, ktorý používajú burani v krčme. Ondřejíček však nie je neznámy šofér autobusu a Tkačenko predavač z obchodu. Obaja patria medzi verejne známe osoby, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku, reprezentujú nejakú značku, v tomto prípade hlavne Tkačenko je ako komentátor hodnotovou tvárou SME.

Práve preto je celkom zarážajúce nielen to, aké slová použil, ale teraz, po niekoľkých dňoch už aj to, že preňho jeho hejty na adresu speváčky Simy Magušinovej nie sú problém, stále visia na jeho twitterovom profile, a nemá potrebu sa za nich ospravedlniť. Komentátor denníka SME sa pochválil, že ak by ho za jeho slová zavolali v SME na koberec, tak by v tých novinách už nebol: "Keby sa niečo také náznakom stalo, tak by som v tých novinách už nebol."


SME stojí na dôležitých demokratických hodnotách ako sloboda slova, vierovyznania, na rovnosti, tolerancii, vzájomnej úcte a často za tieto hodnoty bojuje.

Krčmová diskusia jej komentátora a nasledujúce jeho arogantné reakcie tieto princípy popiera. Jeho slová „mali by ju zašiť, aby sa zastavila jej produkcia“ ako neškodný vtip pochopil pravdepodobne len on a jeho blízka bublina.

Už to, že ľudia jeho "zašiť", interpretovali rôzne - pýtali sa že či myslel zašiť (sterilizovať) speváčku, zašiť do basy, do vreca - vyznievali k speváčke, žene dehonestujúco a nehumánne. Napriek tomu to Tkačenko verejne nezastavil.

Rovnako je neakeceptovateľné speváčku a jej manžela urážať pre ich vieru.

Rado Ondřejíček sa po dvoch dňoch ospravedlnil. "Áno, prestrelil som. Prepáčte. Urazil som ľudí, ktorých som uraziť nechcel a ani Sima Martausová, ako človek, nie je tá s kým mám reálny problém, nie ona je nepriateľ, úplne iní ľudia sú. Jej sa ospravedlňujem zvlášť," napísal Ondřejíček na facebooku. 

Jednoznačné odsúdenie nevhodnej debaty prišlo od šéfredaktorky SME pomerne neskoro. Šéfredaktorka aj napriek šialenstvu, ktoré vety jej komentátora a spolupracovníka prvý deň vyvolali, napísala ako reakciu len akési zamyslenie o tom, ako by mala vyzerať kultivovaná diskusia na sociálnych sieťach. Jednoznačné ospravedlnenie a odsúdenie slov oboch diskutujúcich zverejnila až dnes na facebooku: Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa komunikácia mojich kolegov z Twitteru dotkla. Je mi to úprimne ľúto. ...  spolupracovníci SME by sa nemali hanlivo vyjadrovať o kresťanoch, je to neakceptovateľné, a redaktori by mali vážiť slová. Nastavujeme svoje hranice vo verejnom priestore a má to význam len vtedy, ak to robíme konzistentne a nevyužívame to na kultúrne vojny. Ak nám to dodá silu zastať sa aj ďalších, na ktorých denne útočia. Na ženy, na menšiny, na ľudí čo slušne povedali nejaký názor."

Urážanie ľudí na základe toho, že je niekto katolík, je rovnako nevhodné a neakceptovateľné ako urážanie ľudí, za to že je niekto Róm, Žid, moslim, homosexuál... a nemá miesto v slušnej a tolerantnej spoločnosti. Škoda, že to komentátor denníka SME stále nepochopil.