Reportér z Kluci z Prahy odkazuje známej redaktorke RTVS: Nikdy som sa s vami nestretol

Reportér z Kluci z Prahy odkazuje známej redaktorke RTVS: Nikdy som sa s vami nestretol Ilustr. foto: RTVS

Dlhoročná redaktorka RTVS Ľubica Hargašová sa cez víkend zachovala neprofesionálne - zinscenovala rozhovor a stretnutie so známym českým reportérom Janekom Rubešom z iniciatívy Kluci z Prahy.
AKTUALIZÁCIA: Vedenie RTVS označilo pochybenie redaktorky za neprijateľné a ukončilo s ňou spoluprácu.

V sobotu 5. marca redaktorka Hargašová, aktuálne nominovaná na Krištáľové krídlo v kategórii publicistika a literatúra, pripravila do relácie Štúdio svet turistickú reportáž z Prahy: „Sme na Celetní ulici pred elegantným domom U černé Matky Boží. Tu je od roku 1912 Grand Café Orient. Priamo pred budovou sme stretli Jirku, autora knižného turistického sprievodcu po pražských kaviarňach. Hneď sa ujal úlohy hostiteľa," hovorí v reportáži Hargašová a nasleduje nahrávka mužského hlasu, ktorý v češtine hodnotí kaviareň. Do toho vstupuje opäť Hargašová so slovami: „Spoločne zdolávame niekoľko poschodí a pred nami je cieľ, ktorý stojí za to...“

 
Na nahrávke od cca 17:30:

Majiteľom hlasu je známy český reportér a aktivista Janek Rubeš z iniciatívy Kluci z Prahy, ktorý včera v nedeľu na twitteri upozornil na reportáž Hargašovej a RTVS aj redaktorke adresoval tento odkaz: @Rtvs dobry den… nejmenuju se Jirka a nikdy jsem se s vama nepotkal…" A pripojil svoju vlastnú reportáž z decembra minulého roka, z ktorej si redaktorka povystrihovala jeho vyjadrenia a pripojila do svojho vymysleného stretnutia s vymysleným Jirkom.

 

Na nahrávke od cca 4:20:

Iniciatíva Kluci z Prahy, ktorej súčasťou je aj reportér a režisér Janek Rubeš, je nielen v ČR pomerne známa, má na sociálnych sieťach státisíce sledovateľov. Kluci z Prahy zverejňujú nielen hodnotenia turistických miest, ale aj investigatívne videá, v ktorých odhaľujú podvodníkov. Tentoraz netrafili na redaktorku RTVS, ktorá mohla reportáž Rubeša slušne odcitovať alebo sa s ním spojiť, namiesto toho si stretnutie "zinscenovala", čo je pre novinárku s dlhoročnou praxou, ktorú v RTVS označujú aj ako rozhlasovú legendu, dosť hanba.

Pokúšame sa získať vyjadrenie vedenia RTVS a redaktorky.

Aktualizácia 16:20: Porota a organizátori Krištáľového krídla stiahli nomináciu redaktorky RTVS kvôli jej neprofesionálnej reportáži

Aktualizácia 17:15: RTVS ukončila spoluprácu s redaktorkou. "V RTVS sme vzniknutú situáciu dôkladne preverili. Takéto pochybenie je pre RTVS neprijateľné. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli s pani Hargašovou ukončiť spoluprácu," povedala pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.