Problémom menovania Machalu do Rady STVR nie je len to, že obhajuje plochozemcov

Problémom menovania Machalu do Rady STVR nie je len to, že obhajuje plochozemcov Ilustr. reprofoto RTVS

Najprv pripravoval, propagoval a nakoniec pomohol zrušiť RTVS a nahradiť ju kontroverznou novou inštitúciou STVR. Dnes ju má ako nový platený člen Rady STVR kontrolovať, voliť a odvolávať jej šéfa a ovplyvňovať jej chod. Generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala, pravá ruka Martiny Šimkovičovej na ministerstve kultúry je novým členom Rady STVR, ktorá má vysoké kompetencie, ktorým môže kontrolovať a ovplyvňovať chod novej Slvoenskej televízie a rozhlasu.

Známy šíriteľ dezinformácií sa práve v STV zviditeľnil tým, ako obhajoval názor, že Zem môže byť plochá a plochozemci majú mať priestor na obhajobu svojho názoru vo vysielaní.

Zvolenie Lukáša Machalu do novovzniknutej Rady STVR je problematické nielen kvôli jeho spochybňovaniu vedeckých faktov.

Odporúčame aj: Lukáš Machala neverí, že Zem je guľatá: V RTVS chce priestor pre tých, ktorí tvrdia, že je plochá

Podľa zákona, Machala bude nielen kontrolovať STVR, ale aj voliť a odvolávať nového riaditeľa, schvaľovať dôležité dokumenty RTVS. Podľa zákona funkcia člen rady je nezlučiteľná s funkciou predsedu, vedúceho alebo riaditeľa ostatného ústredného orgánu štátnej správy. V pôvodnom zákone o RTVS bola funkcia nezlučiteľná menovite aj s vedúcim úradu ministerstva. V novom zákone, ktorý pripravoval aj Machala, práve toto obmedzenie zmizlo. Machala je generálnym tajomníkom štátneho úradu ministerstva kultúry. Zároveň funkcia člena rady má byť apolitická. "Člen rady nesmie vykonávať funkciu v politickej strane alebo politickom hnutí, nesmie byť v pracovnoprávnom vzťahu alebo inom právnom vzťahu s politickou stranou alebo politickým hnutím alebo vystupovať v ich mene." Machala dlhé roky propagoval SNS, kandidoval za SNS a neskôr bol členom Republiky.

Členom rady patrí za výkon tejto funkcie mesačná odmena vo výške dvojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca.

Odporúčame aj: Plochozemec Machala prekračuje svoje kompetencie a vyhráža sa Havranovi

"Jeho zvolenie do členstva Rady je v priamom rozpore s ministerstvom avizovanou potrebou odpolitizovať rozhlas a televíziu. Naopak, Ministerstvo kultúry získava cez svojho zamestnanca priamy politický vplyv nad fungovaním STVR, čím sa narúša verejnoprávnosť tejto kľúčovej inštitúcie," upozorňuje vo svojom dnešnom vyhlásení občianska iniciatíva Otvorená kultúra.

Iniciatíva upozorňuje, že problémový bol tiež proces výberového konania. Ministerstvo nezverejnilo mená členov výberovej komisie. Podľa informácií Otvorenej kultúry boli medzi piatimi členmi a členkami komisie výberového konania aj Petra Bačinská (riaditeľka odboru komunikácie MK SR) a Svetozár Nižňanský (riaditeľ kancelárie MK SR), teda osoby, ktoré sú v kolegiálnom vzťahu s Machalom na ministerstve kultúry, kde Machala zastáva post generálneho tajomníka služobného úradu, čo je zjavný konflikt záujmov. V podstate sú to jeho podriadení.

Ministerstvo kultúry zatiaľ ani na vyžiadanie iniciatívy nezverejnilo zápisnicu z výberového konania a rovnako ani zápisnicu z výberového konania na post riaditeľa / riaditeľky Bibiany.