Online z pohrebu, bulvár sa priživoval na Martinke do úplného konca

Online z pohrebu, bulvár sa priživoval na Martinke do úplného konca Foto: JOJ

Najprv výsmech na obrazovke a potom život pod lupou bulváru. Niektorí slovenskí novinári sa nezastavili ani pred bránami cintorína, a nebolo ich málo.

 

 

„Tu v Írsku, kde žijem, ľuďom, ktorí sú na dne, majú problémy sa snažia pomôcť sociálni pracovníci, dobrovoľníci. Na Slovensku takých ľudí obsadzujú televízie do reality šou a bulvár ich potom dostane na úplne dno," takto komentovala dianie okolo Martinky z Turca Slovenka žijúca v zahraničí a nebola ďaleko od pravdy.

Nový Čas, Plus Jeden Deň, web televízie JOJ a ďalšie redakcie nenechali Martinu Chovancovú na pokoji ani v posledný deň. Ako sa pochválil Nový Čas, novinárov bolo dnes na pohrebe viac ako jej blízkych.

V slovenských reality šou, ako je Farmár hľadá ženu na JOJ, nestretnete ľudí, akých bežne stretávate. Televízia o bežných ľudí nemá záujem. Čím väčší extrém, slabšia alebo naopak výbušná povaha, tým lepšie pre televíziu. Ak má aj problémy v rodine, s alkoholom, peniazmi – je úplne ideálna súťažiaca. Je magnetom pre čitateľov aj pre bulvár, čiže prinesie čísla a teda aj peniaze.

Pluska vymyslela aj anketuAj český bulvár začal poľovať na Ivetu Bartošovú až v čase, keď mala problémy. To, ako dopadla, predpovedal bulvárny novinár dva roky pred jej samovraždou. „Samozrejme, my ju naozaj zabijeme. Ona sa však zabíja aj sama, ale o tom sa nebavme. Faktom je, že na nej dlhé roky parazitujeme, a ľudsky ju už aj ľutujem. Uvedomujem si, že keď ju odfotia pomočenú, je to nedôstojné, a že naozaj prispievame k jej blížiacemu sa koncu," povedal pre SME novinár Pavel Novotný. Možno by speváčka spáchala samovraždu aj keby žila mimo pozornosti médií. No jedno je isté, pri jej problémoch jej tlak médií určite neprospieval.

Príbeh Martinky z Turca je veľmi podobný. Televízia z nej urobila svoju „celebritu" len preto, že bola na posmech. To, čo s mediálne neskúsenou osobou a jej rodinou urobí popularita, už televíziu nezaujímalo. Relácie o Martinke z Turca lámali rekordy a to bolo pre televíziu podstatné.

Bulvár sa priživoval ako len vedel - sprevádzal ju pri všetkých problémoch, nezastavil sa ani keď bola na psychiatrii, neobchádzal ani jej deti. Len pár dní pred jej smrťou Nový Čas vyspovedal jej dcéru a adresoval jej na psychiatriu takýto článok: „Mama, pre chľast si o nás prišla!"

Martinka 11. augusta zomrela a bulvár sa nevie zastaviť. Napísal desiatky článkov, Nový Čas ju mal tri dni po sebe na titulke, Pluska priniesla spovede blízkych, ba dokonca aj anketu. Dnes prerazili viaceré médiá svoje dno – pluska.sk prinášala online spravodajstvo z pohrebu, cas.sk prišiel s videoreportážou, noviny.sk zverejnili podrobnú fotoreportáž.

Príbeh Martinky je ukážkou hyenizmu slovenského bulváru. No živia ho aj všetci tí, ktorí takéto články vyhľadávajú.