Čudné spôsoby okolo Ficovej choroby

Čudné spôsoby okolo Ficovej choroby Reprofoto: TA3

Pamätám sa, keď v nemocnici ležal prezident Rudolf Schuster. Nemocnica a prezidentov tím organizovali tlačové besedy, na ktorých konzílium lekárov trpezlivo odpovedalo na desiatky novinárskych otázok. Verejnosť vedela, akú ma diagnózu.

 

 

Pre politika to môže byť nepríjemné, ale je to štandardné. V nemocnici totiž nebol nejaký dôchodca Rudolf Schuster, ale najvyšší ústavný činiteľ s právomocami ovplyvňujúcimi celú krajinu.

Teraz je v nemocnici premiér Robert Fico.

Celú jeho chorobu sprevádza nepochopiteľný spôsob nekomunikovania - o chorobe neinformoval oficiálne Úrad vlády ani najbližší stranícki kolegovia premiéra, či jeho rodina. Informácie prinášajú len novinári na základe vlastných zistení.

Dnes premiéra operovali. Brífing trval minútu. Len tak niekde, vo dverách na nemocničnej chodbe. Riaditeľ nemocnice len potvrdil informácie novinárov, že k zákroku došlo a operujúci lekár, že prebiehal štandardným spôsobom. Otázky novinárov stopol hovorca ministra zdravotníctva Tomáš Kuča slovami: „Ďalšie podrobnosti si predseda vlády ani jeho rodina neželá zverejňovať."

Prečo toľko tajností?

Premiér nešiel do verejnej funkcie z donútenia ale slobodne. Slobodne preto zobral na seba obmedzenia, ktoré si táto práca vyžaduje. A to zvýšený záujem verejnosti o jeho súkromie aj zdravotný stav. Pretože má široké právomoci, ktoré ovplyvňujú chod celej krajiny. Ľudia majú právo vedieť ako na tom je. Naviac, priamou komunikáciou by sa premiér a jeho ľudia vyhli špekuláciám o jeho chorobe, ktoré takto vznikajú.

Odporúčam aj: Fico pokračuje v ignorovaní novinárov

Chorý je aj predseda parlamentu Andrej Danko. Jeho hovorkyňa novinárom oznámila, „že po bolestiach žalúdka absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára MUDr. Miloša Bubána. Na jeho odporúčanie podstúpil sériu ďalších vyšetrení. Súčasný priebeh diagnostiky nateraz nevylučuje ani možný operačný zákrok v oblasti žalúdka." Danko podľa jej slov informáciu zverejnil aj z dôvodu, aby nevznikali rôzne špekulácie. "Aj preto sa rozhodol o každom ďalšom postupe lekárov informovať verejnosť, ako aj médiá," dodala hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Určite je to dôstojnejšie, ako spôsoby, ktoré sa udomácňujú v komunikácii v okolí Fica.