Fico pokračuje v ignorovaní novinárov

Fico pokračuje v ignorovaní novinárov Foto: Úrad vlády SR

„Vláda bude ešte viac otvorená verejnej kontrole a prístupu k informáciám," povedal dnes premiér pred kamerami. Ako to s otvorenosťou myslí, ukázal novinárom na samotnom brífingu.

 


Premiér od volieb má novú stratégiu v komunikácii s novinármi. Tlačové besedy sa zmenili na jeho vyhlásenia, čo znamená, že si povie, čo chce a novinári nemajú vôbec priestor na otázky. Takto to bolo aj dnes, keď vláda schválila Programové vyhlásenie vlády. Dokument, na ktorom sa dohodli členovia vlády a má byť ich základným programom pre celé funkčné obdobie. O Programovom vyhlásení vlády informoval vo vyhlásení, na ktoré pozval Úrad vlády novinárov, len samotný premiér Robert Fico.

 

To, že na otázky novinárov opäť nebude odpovedať, dala novinárom vedieť vopred Ficova hovorkyňa. Jej slová dodržal, možnosť dávať otázky prítomní novinári nemali. A tak si premiér pred kamerami povedal len to, čo chcel. Program predstavil len v superlatívoch: hovoril o významnom signále pre Európu, o tom, že Slovensko je stabilná krajina, má vysoký sociálny štandard a povedal aj to, že vláda bude ešte viac "otvorená verejnej kontrole a prístupu k informáciám."

Odporúčame aj: Fico moderátorovi: Všetci do nás pindáte a picháte

Aj v samotnom vyhlásení vlády je viacero ďalších sľubov o „otvorenom vládnutí", „prihláseniu sa vlády k demokratickým tradíciám slobody", či to, že sa vláda prihlásila k „medzinárodnej iniciatíve Partnerstva pre otvorené vládnutie a bude podporovať uplatňovanie princípov otvoreného vládnutia."

Ignorovaním novinárov pri svojich tzv. vyhláseniach vysiela premiér opačný signál. Popiera nielen to, čo sľubuje, ale aj základné princípy demokratickej krajiny, v ktorej verejná osoba by nemala mať problém postaviť sa zoči voči akýmkoľvek otázkam novinárom - čiže verejnosti.