Zemana nahneval status redaktora Českého rozhlasu na facebooku

Zemana nahneval status redaktora Českého rozhlasu na facebooku Foto: FB M. Zeman

Rozhlas aj redaktor sa českému prezidentovi ospravedlnili.

Český prezident Miloš Zeman kritizoval berlínskeho spravodajcu Českého rozhlasu (ČRo) Pavla Poláka, ktorý v stredu na svojom facebookovom profile napísal, že Zemana na jeho súčasnej ceste do Nemecka sprevádzajú traja lekári a štyri zdravotné sestry. Prezident vo štvrtok rozhlasovej stanici Frekvence 1 povedal, že kvôli tomu Poláka nevpustí na svoju piatkovu tlačovú konferenciu. Keď sa ale novinár aj rozhlas za zverejnenie neoverenej informácie ospravedlnili, prezident od zámeru upustil.

"Majú to byť podľa nášho verejnoprávneho rozhlasu traja lekári a štyri zdravotné sestry. V skutočnosti tých zdravotných sestier je šesť a tvoria hárem členov delegácie v Spolkovej republike Nemecko. Predpokladám, že nie ste tak hlúpi, aby ste tomuto žartíku uverili," povedal Zeman. Podľa prezidentovho hovorcu Jiřího Ovčáčka sprevádza hlavu štátu na každej zahraničnej či dlhšej domácej ceste jeden lekár.

Polák následne na facebooku uviedol, že informáciu o prezidentovom zdravotníckom sprievode získal z jedného zdroja a nemohol ju overiť. "Za zverejnie tejto správy na svojom facebookovom profile sa týmto kancelárii prezidenta republiky ospravedlňujem," napísal.

Podľa Českého rozhlasu porušil novinár zverejnením neoverenej informácie na sociálnej sieti vnútorné pravidlá spravodajstva. "Aj napriek tomu, že sa informácia nedostala do vysielania ani na spravodajský web, spravodajstvo Českého rozhlasu sa ospravedlňuje," uviedol rozhlas vo svojom vysielaní.

"Na základe ospravedlnenia, ktoré zaznelo, nebude v súvislosti s tlačovou konferenciou proti ČRo uplatňovaná reštrikcia," povedal hovorca prezidenta agentúre ČTK.

Zeman má k médiám dlhodobo odťažitý vzťah, na adresu novinárov neváhal v minulosti opakovane použiť aj takéto vyjadrenia: "Za ostrov negatívnej deviácie potom pokladám podstatnú časť českých médií. Tú časť, ktorá sa zameriava na vymývanie mozgov, na mediálnu masáž a na manipuláciu verejnou mienkou," povedal napríklad v marci 2013 v inauguračnom prejave.

Český prezident je od stredy na trojdňovej oficiálnej návšteve Nemecka. Dnes má rokovať so spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a s kancelárkou Angelou Merkelovou.