Miloš Zeman bol v živom vysielaní opäť vulgárny

Miloš Zeman bol v živom vysielaní opäť vulgárny Reprofoto ČT

Slová českého prezidenta z naživo vysielaného rozhovoru pre Český rozhlas kritizujú viacerí politici.


Miloš Zeman hovoril vulgárne v časti rozhovoru Rádiožurnálu, kde prezradil mená niektorých ľudí, ktorých vyznamená pri príležitosti 28. októbra. Bývalú predsedníčku Energetického regulačného úradu Alenu Vitáskovú, slovenského podnikateľa Pavla Krúpu a niekdajšiu novinárku Janu Lorencovú pritom charakterizoval ako bojovníkov proti "ekonomickým zmrdom", za ktorých označil Viktora Koženého či Zdeňka Bakalu.

 Moderátor Jan Pokorný sa v pondelok poslucháčom za prezidentov vulgarizmus ospravedlnil, Zeman ho potom zopakoval. Moderátorov postoj označil za "pubertálny odpor" voči termínu, ktorý sám považuje za adekvátny. Za vulgarizmus sa neskôr ospravedlnil aj hovorca rozhlasu, ktorý súčasne považuje záležitosť za uzavretú a rozhovory s prezidentom budú ďalej pripravovať.

Zemana kritizovali viacerí politici. Predseda ODS Petr Fiala označil jeho výroky za nevhodné a neprijateľné. "Možno nás to už neprekvapí, ale zvyknúť si na to nesmieme," konštatoval na twitteri. Podľa predsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila z predtým inteligentného a schopného Zemana ostali len "ku*dy a zm*di". "A takto si ho aj veľa ľudí zapamätá. Nemám z toho radosť," uviedol.

Odporúčame aj: Pussy Riot reagujú na vulgarizmy Zemana v rozhlase: Chová sa ako hlupák

Podpredseda KDU-ČSL Marian Jurečka na twitteri napísal, že Zeman sklamal úrad, ktorý zastáva. "Masaryk, keby dnes počul rozhlas, tak by spadol z koňa," napísal. Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) apeloval na Zemana, aby si uvedomil, že je hlava štátu. "Inak to snáď ani nestojí za komentár. Je mi trápne a hanbím sa," dodal.

Podpredseda STAN Vít Rakušan hovoril o prejavoch demencie. "Sú rôzne. U mužov je to vraj často chlípnosť a vulgárnosť. Taká tá slina v kútiku úst starých pánov, zvláštna iskra v oku, sprosté slovo a pobavený úsmev na perách. Vraj dnes hovoril prezident?" napísal na sociálnej sieti.

Český premiér Andrej Babiš dnes uviedol, že chápe, že pri vyslovení mien Koženého či Bakalu napadajú hlavu štátu rôzne slová. "Avšak si myslím, že tie slová, čo on použil, nie sú vhodné na verejnosti," povedal. Babiš je podobne ako prezident často kritický k Bakalovmu pôsobenia vo firme OKD. Dnes povedal, že Bakala svojou činnosťou zdevastoval celý kraj a z firmy vytiahol desiatky miliárd korún.

V roku 2014 vyriekol Zeman vulgárne slová v priamom prenose Českého rozhlasu v súvislosti s názvom ruskej skupiny Pussy Riot. Český rozhlas sa potom rozhodol Hovory z Lán prednatáčať, na čo Zeman vtedy odmietol pristúpiť.