ČT na jeseň predstaví dva pôvodné krimiseriály a štyri filmy

ČT na jeseň predstaví dva pôvodné krimiseriály a štyri filmy Foto: ČT

Česká televize (ČT) na podzim představí své dva nové kriminální seriály - Sever režiséra Roberta Sedláčka a česko-polsko-ukrajinský projekt Princip slasti, v němž ztvárnil hlavní roli Karel Roden. Diváky čekají i čtyři filmy sdružené v cyklu Jak si nepodělat život, desátá řada taneční show StarDance a zábavní pořad zaměřený na fenomén falešných zpráv. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci veřejnoprávní televize.

 

"Česká televize vyrobí za rok téměř 18.000 hodin vlastních pořadů," řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. "Chystáme i řadu filmů, na nichž se Česká televize podílela jako koproducent. Už v září budou moci diváci například v kinech zhlédnout Nabarvené ptáče Václava Marhoula, které se představí ve světové premiéře v hlavní soutěži na prestižním filmovém festivalu v Benátkách," dodal.

V šestidílné minisérii Sever budou Jiří Mádl a Štěpán Benoni vyšetřovat lokální kriminální případy a zároveň svádět boj s institucí, pro kterou pracují. Podstatou seriálu je psychologicky pojatý příběh úředníka z Bíliny, který se kvůli finančnímu přilepšení rozhodl být policistou, ale jakožto idealista ve sboru narazil. "Můžu vám slíbit výborné herecké výkony ve stylu noir a situace, které důvěrně znáte, jako je mobbing, zesměšňování nadřízeným před podřízenými nebo marnost vlastní aktivity, když se nehodí do rámce korporace," uvedl ke svému dílu režisér Sedláček, jenž si krimižánr vyzkoušel poprvé.

V projektu Princip slasti, který režíroval Polák Dariusz Jablonski, bude Roden s kolegy z Varšavy a Oděsy řešit případ lidských ostatků nalezených ve třech středoevropských zemích.

Čtyři psychologická dramata z cyklu Jak si nepodělat život přinesou podle jejich autorů intimní příběhy, jež by si člověk raději nechal pro sebe. Snímky natočili Jan Hřebejk, Tereza Kopáčová a Vít Karas.

Pořad o fake news ponese název To se ví a bude reagovat na falešné zprávy, které se objevují ve veřejném prostoru. Stálými kapitány soutěžících týmů budou Aleš Háma a Halina Pawlowská. U předkládaných textů, fotografií, videí či bulvárních titulků se týmy budou snažit odhalit, které zprávy jsou smyšlené a které pravdivé. Pořad chce nejen pobavit publikum, ale také rozšířit jeho mediální gramotnost.

Ze zahraničních seriálů se diváci mohou těšit na počin z prostředí ruské mafie v Británii McMafie, kde si rovněž zahrál Roden, na kruté neapolské podsvětí v Gomoře III či na dánskou novinářku, která bude rozkrývat děsivý případ v šestatřicetidílném Dicte.

Nedělní hlavní vysílací čas bude na podzim patřit koprodukčním snímkům ČT, například Hastrmanovi nebo filmu Všechno bude. Do kin vstoupí sedm distribučních filmů v koprodukci ČT: vedle Nabarveného ptáčete to bude Poslední aristokratka, Národní třída, Budiž světlo, Staříci, Pražské orgie, Vlastníci a také pohádka Hodinářův učeň.