Aňa Geislerová v seriáli ČT stvárni Boženu Němcovú, natáčať sa bude aj na Slovensku

Aňa Geislerová v seriáli ČT stvárni Boženu Němcovú, natáčať sa bude aj na Slovensku Foto: ČT

V Novom Městě nad Metují začalo nakrúcanie televíznej minisérie o Božene a Jozefovi Němcovi. Filmári sa tento týždeň presunú do Opočna, následne do Prahy a neskôr zavítajú aj na Slovensko.

 

Zaznamenajú životný príbeh významnej českej spisovateľky, ktoré prepožičala tvár herečka Aňa Geislerová. Mladšiu podobu Němcovej stvárni Anna Kameníková.

ČTK o tom za Českú televíziu (ČT) informovala hovorkyňa Karolína Blinková.

V minulosti Boženu Němcovú, vlastným menom Barboru, stvárnili napríklad Dana Medřická, Jiřina Švorcová alebo Dana Syslová. "Barboru spoznajú diváci z uhla, ktorý nie je úplne všetko boriaci, ale je rozhodne prekvapivý. Bola to vo svojej dobe mnoho emóciami vzbudzujúca postava, a to sa nezmenilo. Rovnako ako každá silná osobnosť budila aj ona protichodné emócie. My sa ich nebojíme," uviedla k novej minisérii Geislerová.

Mladú Němcovú stvárni herečka Anna Kameníková, podľa ktorej sa Němcová menila nielen s každou stratenou láskou, ale najmä, keď začala písať: "Môj vzťah k nej sa veľmi prehĺbil. Za posledný polrok som nečítala nič iné ako knižky o Božene alebo od Boženy. Pohltila ma a nadchla,“ povedala Kameníková.

Foto z natáčania  Foto: ČTK

Do štúdia práce autorky románu Babička a ľudových rozprávok Princ Bajaja alebo Soľ nad zlato sa pustila aj Geislerová. "Veľa vecí som vôbec netušila. Hoci som sa asi pred dvoma mesiacmi chcela sama prostredníctvom jej naozaj zaujímavej korešpondencie prečítať na to, kto vlastne Barbora bola, teraz som sa vďaka natáčaniu dozvedela oveľa viac. A musím povedať, že cesta k jej osobe je zložitá. Mám k nej obdiv, ale nie vždy jej rozumiem, "konštatovala.

Príbeh o túžbe po slobode vzniká na základe scenára Hany Wlodarczykovej a Martiny Komárkovej v réžii Lenky Wimmerovej a v produkcii tvorivej skupiny Michala Reitlera. V ďalších úlohách sa predstavia Jan Hájek ako Jozef Nemec alebo Vladimír Škultéty v úlohe Karla Jaromíra Erbena.

V minulosti už vzniklo niekoľko televíznych filmov o osudoch známej spisovateľky. V roku 1961 natočila životopisnú dráma Božena Němcová režisérka Eva Marie Bergerová s Danou Medřickou v titulnej úlohe. Televízna inscenácia Vlčí halíř z roku 1975 režiséra Jaroslava Novotného vznikla na motívy románu Josefa Šimona Baara Paní komisárky a zachytáva chodské obdobie života Němcovej (Jana Březinová). V televíznom životopisnom filme Ako listy jedného stromu z roku 1979 režiséra Vladimíra Kavčiaka hrá Němcovú Dana Syslová.

Do kín na príbehy zo života Němcovej mohli diváci vyraziť hneď dvakrát zásluhou režiséra Otakara Vávru. Ten v roku 1962 natočil drámu Horúce srdce s Jiřinou Švorcovou v hlavnej úlohe. O dvadsaťtri rokov neskôr sa podpísal pod životopisnú snímku Veronika s Janou Hlaváčovou ako Němcovou, ktorý je jedným z prvých českých filmov s lesbickou zápletkou. V česko-nemeckej produkcii v roku 2005 vznikol film A tou nocí nevidím ani jedinú hviezdu režisérky Dagmar Knöpfelovej s Corinnou Harfouchovou v titulnej úlohe.