Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých

Odborník: Podľa štúdií je na internete závislá polovica mladých Ilustr. foto Facebook

Niektoré štúdie uvádzajú, že na internete je závislá až polovica tínedžerov. Na sociálnych sieťach sú závislí aj dospelí.

 

V tlačovej správe o tom informovala Česká koalícia proti tabaku, ktorá prevádzkuje bezplatnú Národnú linku pre odvykanie. Novou spoločenskou hrozbou sa podľa odborníkov stáva netolismus, teda potreba neustáleho pripojenia k internetu, a závislosť na hraní hier.

Záujem o alkohol u teenagerov klesol od roku 2011 o viac ako tretinu, o cigarety takmer o polovicu. Mladí už toľko nechodia po krčmách, ale podľa odborníkov radšej hrajú online hry alebo po nociach chatujú s kamarátmi. Podľa prieskumov sú Česi siedmym najväčším "hráči" online hier, vo veku 16 až 24 rokov si niekedy zahrajú skoro tri štvrtiny mužov a takmer 60 percent žien.

"Niektoré štúdie uvádzajú, že polovica mladých ľudí je na internete závislá, pritom iné štúdie odhadujú mieru závislosti pod desať percent populácie. Závislosť na sociálnych sieťach sa však týka aj dospelých, o ktorých sa v tejto súvislosti príliš nehovorí, čo je škoda," uviedol Lukáš Kohútik, prezident Českej koalície proti tabaku.

Na koalíciou prevádzkovanej odvykacej linke s číslom 800 350 000, ktorú zriadil český Úrad vlády, sa posledný rok vyškolení konzultanti zameriavajú tiež na ľudí závislých na technológiách či hraní hier. Herná porucha bola vlani na jeseň Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) zaradená na zoznam duševných ochorení.

"Technológie prestupujú osobný aj pracovný život, je dôležité včas rozlíšiť hranicu, čo je ešte bežné používanie internetu a kedy už človek prepadá netolismu," uviedla odborníčka z linky Kristýna Fišerová. Podobne ako pri gamblingu sa na linku podľa nej obracajú príbuzní až potom, čo odhalia finančné problémy či dlhy.

Netolismus je podľa odborníkov nutkavá potreba stáleho pripojenia k internetu a jeho chorobné používanie, ktoré spôsobuje psychické, sociálne a pracovné ťažkosti. Ľudia zapínajú počítač bez jasného cieľa a neustále sledujú mobil, či neprehliadli správu alebo upozornenie od aplikácie. Väčšinu voľného času trávia prehliadaním statusov na sociálnych sieťach. Môže to viesť k strate kontroly nad denným režimom, poruchám spánku, zníženej pozornosti a sústredenia a k oslabenému mentálnemu výkonu.

Pozornosť rodičov bol mala vyvolať najmä strata záujmu o aktivity off-line a odcudzenie rovesníkom a kamarátom. Nemožnosť tráviť čas na internete alebo mobile môže viesť k hádkam a záchvatom hnevu.