Režisér Bebjak dotočil drámu Herec z éry komunistických represálií (VIDEO)

Režisér Bebjak dotočil drámu Herec z éry komunistických represálií (VIDEO) Foto: ČT Ostrava

Peter Bebjak dotočil trojdielnu televíznu drámu z päťdesiatych rokov s názvom Herec, ktorú budúci rok uvedie Česká televízia (ČT).

Hlavným hrdinom je mladý a talentovaný konformista, ktorý by sa chcel stať hercom. Myslia si, že oklame komunistický režim, lenže ten ho zomelie aj s tými, na ktorých mu záleží. V hlavných úlohách minisérie diváci uvidia Emíliu Vášáryovú, Jana Cinu a Jenovéfu Bokovú. ČTK o tom informovala hovorkyňa ČT Karolína Blinková.

"Základnou vecou každého režiséra je, aby si dobre vybral herca a štáb. Ak tak urobí, má menej práce na pľaci. Osobne si myslím, že som mal nesmierne šťastie. Všetko sú to talentovaní ľudia a pre mňa je vlastne česť, že pracujú na mojom projekte, "konštatoval režisér Bebjak.

Emília Vášáryová Foto: ČT

Dramatický príbeh sa odohráva na začiatku 50. rokov, teda vrcholného obdobia komunistických represií. Stanislav Láník žije len s babičkou a sestrou Anežkou. Otec padol vo vojne v službách západnej armády, matka zomrela vo väzení ako kolaborantka. Stanislav a Anežka sú odsúdení k prežívaniu bez šance na vzdelanie a lepšiu prácu. Standa je talentovaným hercom v ochotníckom divadle, ale namiesto hereckej kariéry musí striedať zamestnania. Nastupuje ako údržbár na univerzitu. Riadiaci orgán ŠtB ho nasadil na tamojšieho profesora matematiky, ktorého režim potrebuje získať pre spoluprácu.

"Dôvody, prečo som sa pustila do vývoja tejto drámy, boli dva. Tým prvým bola možnosť znovu spolupracovať s tímom, s ktorým sme realizovali Českým levom ocenenú minisériu Spravodlivosť a druhým silný námet scenáristu Petra Boka," povedala kreatívna producentka Kateřina Ondřejková.

"V dráme Herec síce rozprávame príbeh negatívneho hrdinu, ale nerozprávame ho čiernobielo. Zaujímajú nás motivácie, prečo koná tak, ako koná a vďaka ním potom dokážeme jeho konanie pochopiť. Každý z nás by asi chcel byť hrdina, ale môže sa stať, že si zrazu uvedomíme, že sme len obyčajnými Láník, "podotkla Ondřejková.

Odporúčame aj: Režisér Bebjak získal do filmu Správa známeho hollywoodskeho herca

Jan Cina, predstaviteľ Láníka, ocenil scenár Petra Boka. "Rieši hneď niekoľko dejových liniek, či už spoluprácu s ŠtB alebo súrodenecký vzťah Standu a Anežky. Navyše spolupráca s pani Vášáryovou alebo Jenovéfou bola pre mňa úplne za odmenu," povedal.

Natáčanie začalo v polovici letných prázdnin, počas štyridsiatich dvoch natačacích dní sa filmári presúvali z niekoľkých miest v Prahe, na Šumavu a posledná klapka padla v decembri v Kráľovom Dvore na Berounsku, kde vyrástol byt Láníkových a niekoľko ďalších dobových interiérov.

Režisér Bebjak si za jeden zo svojich predchádzajúcich filmov Čiara odniesol pred dvoma rokmi z filmového festivalu v Karlových Varoch cenu za réžiu. Bebjak má na svojom konte viacero kriminálnych seriálov, jeho trojdielna séria Spravodlivosť bola ocenená aj Českým levom. V kinách mala tento rok premiéru jeho filmová adaptácia mysteriózneho bestselleru Trhlina a v tomto roku dotočil tiež slovensko-nemecko-český koprodukčný film Správa. Bebjak vyštudoval okrem réžie i herectvo, vo filme Jana Hřebejka Učiteľka sa objavil v úlohe jedného z rodičov.