ČT natočila dokument aj film o živote Štefánika

ČT natočila dokument aj film o živote Štefánika Foto: ČT

Ostravské štúdio Českej televízie natočilo dokument aj celovečerný film o živote Milana Rastislava Štefánika. Na oboch snímkach pracoval spoločne so svojím česko-slovenským tímom režisér Michael Kabos. Dokument M. R. Štefánik: Dobrodružný život legendy odvysiela program ČT2 ​​7. januára, film Cesta do nemožné vstúpil do kín o dva dni neskôr. ČTK to dnes povedala hovorkyňa ostravského štúdia Jana Fabiánová.

Politik, vojak, diplomat, ale aj astronóm, etnograf, cestovateľ, kúzelník, vynálezca, letec aj milovník žien, Štefánik bol mužom mnohých profesií, zručností aj záľub. Zatiaľ čo vo filmovom snímke Cesta do nemožna tvorcovia stavili na štylizáciu, triky a umeleckú licenciu, v dokumente M. R. Štefánik: Dobrodružný život legendy sa sústredí na presnosť - fakty a zaujímavosti z generálovho nevšedného života.

"Bol architektom Československa, vizionárom, ktorého rozmer nie je jednoduché celistvo ukázať a pochopiť. Zapísal sa do histórie niekoľkých národov. Dokument ponúka pohľad na jeho osobu z troch perspektív - francúzskej, českej a slovenskej," uviedol režisér, kameraman a producent dokumentárneho snímke Michael Kabos. Dodal, že s doteraz nepublikovanými fotografiami dokument skladá obraz jednej z najvýznamnejších osobností Slovenska. Veľkú časť venuje faktom vedúcim k objasneniu jeho tragickej smrti. "Vo svetle francúzskych archívov a rekonštrukcie havárie je možné rozptýliť mnohé fámy, ktoré sa v priebehu rokov objavili," dodal.

Dokument aj hraný film vznikli v česko-slovenskom koprodukcii. "Dokument je pre zvedavého diváka dôležitý. O Štefánikovi sa dozvie všetko podstatné, autori získali aj veľa archívnych materiálov, ktoré sa ešte na obrazovkách neobjavili. Štefánik je oveľa dôležitejšou postavou v budovaní československého štátu, než si my Česi dokážeme pripustiť. Trochu nespravodlivo sa dostal do pozadia Masaryka a Beneša, čo je určite tým, že keď sa štát rozbiehal, už nežil, "uviedol Albrecht.

Aj v dokumente použili tvorcovia štylizované pestrofarebné pasáže z hraného filmu. Ten sa do českých kín vydá vo štvrtok 9. januára. "Cesta do nemožna je inšpirovaná trikovými filmy Georgesa Mélièsa a Karla Zemana. Jedná sa o výtvarne poňatý celovečerný film o československom hrdinovi, ktorý bol predobrazom moderného Indiana Jonesa a Jamesa Bonda v jednej osobe a zároveň bol jedným z hlavných zakladateľov Československa," doplnil Kabos.

Vojak, politik, astronóm a československý minister vojny Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri návrate do vlasti z Talianska pri Bratislave v troskách zrúteného lietadla spolu s ďalšími troma členmi posádky. Ku 100. výročiu Štefánikovej smrti Slovensko vydalo zberateľskú aj pamätnú mincu a tiež poštovú známku, na Slovensku sa uskutočnila séria spomienkových akcií. Jeho meno nesie mnoho ulíc i námestí, Štefánik zvíťazil aj v nedávnej slovenský ankete Najväčší Slovák.