Televíziu Prima potrestali za video smrteľného pádu z horiaceho paneláku v Prešove

Televíziu Prima potrestali za video smrteľného pádu z horiaceho paneláku v Prešove Foto: Polícia SR

Nielen televízia Markíza ale aj televízia Prima pri správach o tragédii v Prešove odvysielala video so smrteľným pádom muža z horiacej bytovky.

Podobne ako na Slovensku aj v ČR zábery vyvolali pobúrenie aj debatu o tom, čo patrí do spravodajstva a čo už je za hranicou etiky. Prima odvysielala zábery padajúceho muža opakovane, dokonca, by vyvolala silnejšie emócie, tak spomalene a padajúceho muža označila aj červeným krúžkom.

Reportážou televízie Prima sa dnes zaoberala česká Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie, podľa ktorej vysielateľ zábermi porušil zákon a dala mu dve upozornenia na porušenie zákona.

„Došlo k porušeniu povinnosti bezdôvodne nezobrazovať osoby umierajúcej alebo vystavenej ťažkému telesnému alebo duševnému utrpeniu, a to spôsobom znižujúcim ľudskú dôstojnosť,“ povedal podľa ČT podpredseda rady Martin Bezouška.
„Práca s obrazovým materiálom bola z hľadiska spravodajskej hodnoty informovania celkom samoúčelná, bulvarizujúca a dehumanizujúca,“ dodal.

Video s pádom odvysielala aj televízia Markíza aj web Pluska.

Odporúčame aj: Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Aj slovenská licenčná rada zaznamenala viacero sťažností na reportáž televízie Markíza, zaoberať sa nimi bude na jednom z najbližších zasadnutí.

Šéf spravodajstva Markízy zaradenie videa do vysielania obhajoval. „Povinnosťou televízneho redaktora či kameramana je priniesť realitu bez prikrášľovania či zamlčovania, samozrejme všetko v rámci etiky a zákona. V tomto prípade sme ukázali bezvýchodiskovú situáciu človeka, ktorý volil smrť medzi uhorením v byte alebo skokom z balkóna, pretože mu nikto nedokázal pomôcť. Práve tento záber umocnil rozsah tejto tragédie a jeho odvysielanie považujeme za verejný záujem. Nakoniec muž musel zoskočiť a v momente skoku naše vysielanie tohto záberu skončilo,“ reagoval riaditeľ Centra spravodajstva s publicistiky Markízy Henrich Krejča pre Omediach.com.