Na Eurovízii bude Česko reprezentovať Benny Cristo s afropopom (VIDEO)

Na Eurovízii bude Česko reprezentovať Benny Cristo s afropopom (VIDEO) Reprofoto youtube Ben Cristovao

Spevák a tanečník Ben Cristovao sa s pesničkou Kemama stal víťazom tohtoročného národného kola Eurovízie a bude Českú republiku reprezentovať na súťaži Eurovision Song Contest.

 

Tridsaťdvaročný spevák česko-angolského pôvodu narodený v Plzni si pre súťaž upravil meno na Benny Cristo. Na hlavnom pódiu v Rotterdame sa predstaví 14. mája, v prípade postupu do finále potom 16. mája. Novinárom to dnes v Prahe oznámili zástupcovia Českej televízie, ktorá bude súťaž vysielať.

Skladba Kemama zložená štvoricou autorov Osama Verse-Atila, Ben Cristovao, Charles Sarpong a Rudy Ray získala od divákov a poroty celkom 22 bodov.

"Chceli sme s mojím producentom dať dohromady iný zvuk, než budú mať pravdepodobne ostatní. Afropop nie je v Čechách veľmi známy, ale je to v rytme, ktorý mi sadne a ktorý som chcel už dlho skúsiť," povedal k piesni Cristovao. Podľa pravidiel súťaže je skladba v angličtine.

Na druhom mieste sa s 18 bodmi umiestnila pieseň Wanna Be Like speváčky Elis Mraz a rappera Čis T. U zahraničných poslucháčov si viedla najlepšie skupina We All Poop a u desaťčlennej zahraničné poroty speváčka Barbora Mochowa. O účasť na tohtoročnej súťaži Eurovízia okrem nich usilovali ešte spevák Karelll a speváčky Olga Lounová a Pam Rabbit.

"Z výsledkov hlasovania je vidieť, ako silná bola zostava všetkých siedmich finalistov. Každý z nich by nás reprezentoval v Rotterdame so cťou. Pevne verím, že nadviažeme na úspechy minulých rokov a Českej republike sa podarí prebojovať do finále súťaže Eurovision Song Contest," uviedol vedúci českej delegácie Cyril Hirsch. Do finále sa v minulých ročníkoch prebojovali Gabriela Gunčíková, Mikolas Jozef a skupina Lake Malawi, ktorá Českú republiku reprezentovala vlani.

Eurovízia sa uskutoční v Rotterdame, pretože minuloročnú súťaž v Tel Avive vyhral Holanďan Duncan Laurence s piesňou Arcade. Šesťdesiaty piaty ročník súťaže sa uskutoční v aréne Ahoy od 12. do 16. mája. Súťaž sa organizuje každoročne od roku 1956. V minulom roku ju v televízii videlo na 182 miliónov ľudí. Slovensko sa súťaže už niekoľko rokov nezúčastňuje.