Polícia vyšetruje rasistický článok o požiari v Bohumíne

Polícia vyšetruje rasistický článok o požiari v Bohumíne

Polícia vyšetruje rasistický článok o tragickom požiari v Bohumíne.

Na twitteri to dnes uviedol český minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD). V texte na serveri "Vlastenecké noviny" sa píše, že obete aj údajný páchateľ boli Rómovia. Bohumínskej zástupca primátora Igor Bruzl (ČSSD) už skôr ČTK povedal, že nešlo o príslušníkov niektorej z menšín. Pri požiari panelového domu v Bohumíne na Karvinsku zomrelo 11 ľudí, vrátane niekoľkých detí, a ďalších desať je zranených.

 Autor článku píše o zosnulých ako o "cigánoch", "škodnej" a "parazitoch". "Polícia už to šetrí," povedal minister vnútra. Polícia následne na twitteri potvrdila, že sa textom zaoberá. "Rasistickým článkom uverejneným vo vlasteneckých novinách sa policajti od rána zaoberajú. Takým prípadom venujeme vždy absolútnu pozornosť," uviedla polícia.

"Je to náš dom a našu nájomníci, takže o nich niečo vieme. Bývali tam dlhodobo. Mám informácie, že to nie sú susedské spory, ale vybavovanie nejakého skôr rodinného problému. A z drvivej väčšiny sa nebude jednať o žiadne etnikum, boli to zástupcovia majority , "povedal k požiaru zástupca primátora Bruzl.

Na serveri, na ktorom sa rasistický text objavil, sa podľa serveru Manipulátoři.cz opakovane objavujú rasistické a xenofóbne články.

V mieste požiaru našli vyšetrovatelia stopy po horľavej látke. Podľa bohumínského miestostarostu Bruzla sú za tragédiou zrejme rodinné spory. Médiá uvádzajú, že útočil asi bývalý partner ženy, ktorá v byte žila a pri požiari zomrela. V sobotu bol v súvislosti s požiarom zadržaný jeden človek.