Vo veku 81 rokov zomrel herec Ladislav Mrkvička (VIDEO)

Vo veku 81 rokov zomrel herec Ladislav Mrkvička (VIDEO) Foto: ČT

Vo veku 81 rokov zomrel herec Ladislav Mrkvička. Serveru iDNES.cz to povedal hovorca českého Národného divadla Tomáš Staněk. Podľa serveru Mrkvička zomrel po dlhej chorobe, bojoval s Parkinsonovou chorobou, ktorá mu už nedovoľovala pracovať.

Mrkvička si srdcia divákov získal skromným a nenápadným herectvom. Za svoju dlhú kariéru si vyskúšal tie mnohé divadelné role a jeho záber pred filmovou kamerou bol tiež obsiahly - hral v drámach, komédiách, rozprávkach, detektívkach a v mnohých seriáloch. Veľkú časť svojej kariéry spojil s Národným divadlom, diváci ho mohli vidieť aj na ďalších scénach.

Jaroslav Soukup Mrkvičku obsadil napríklad do snímky Dostihy, kde hral džokeja, rovnakú rolu si zahral aj v populárnom televíznom seriáli Dobrá voda. Zahral si tiež v niekoľkých kriminálnych filmoch.

Rozporuplným momentom v jeho kariére bola rola nadporučíka Stejskala v kontroverznom normalizačnom seriáli Tridsať prípadov majora Zemana. Naposledy sa Mrkvička dostal do širšieho povedomia rolami v Polícia Modrava (2015 a 2017) alebo v drámach Piknik (2014) a Vtedy v raji (2016).

 

Tento rok získal Českého leva za výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Staříci. Minulý rok sa stal držiteľom Ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo v obore činohra.V roku 2012 získal cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

Mrkvička sa narodil v Prahe. Niekoľkokrát sa hlásil na DAMU a školu nakoniec v roku 1962 úspešne absolvoval. To mal za sebou už prvú detskú úlohu vo filme Jiřího Sequensa Olovený chlieb z roku 1953. Potom sa na filmovom plátne objavil v menších rolách ešte ako študent DAMU a prvé angažmán dostal po ukončení štúdia v Divadle Petra Bezruča v Ostrave.

Od roku 1977 pôsobil v Divadle Na zábradlí, kde sa preslávil predovšetkým ako Smerďakov v dramatizácii Dostojevského Bratov Karamazových a ako Hant v dramatizácii Hrabalovej Hlučné samoty. Do širšieho diváckeho povedomia sa dostal vďaka úlohe rotmajstra Vyskočila v Sequensovej vojnovej dráme Atentát a počas 70. a 80. rokov sa vypracoval na jedného z najviac obsadzovaných hercov vo filme.