Zomrel humorista, básnik a spevák Jan Vodňanský (VIDEO)

Zomrel humorista, básnik a spevák Jan Vodňanský (VIDEO) Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 79 rokov zomrel v stredu humorista, básnik, spevák a signatár Charty 77 Jan Vodňanský. Príčinou jeho úmrtia bol covid-19. ČTK to povedal syn zosnulého Tomáš Vodňanský. Jan Vodňanský tvoril dlhé roky autorskú dvojicu s hudobníkom Petrom Skoumalom.

"Otec včera zomrel na covid, pozitívny test vyšiel v deň očkovania, ktoré už nemohol dostať, potom to bolo celé veľmi rýchle. Tak možno si už kdesi s Petrom Skoumalom dávajú po rokoch maršala. Tie vlny láskavej radosti a humoru tu budú chýbať," uviedol Tomáš Vodňanský na facebooku.

Vodňanský sa narodil 19. júna 1941. Vyštudoval ekonomiku a organizáciu strojnej výroby a získal titul inžinier. Zároveň externe vyštudoval filozofiu a históriu. Vo dvojici sa Skoumalom bavil publikum od roku 1963 až do začiatku 80. rokov, kedy sa dvojica rozpadla tesne predtým, než úrady stihli vydať úplný zákaz ich spoločného vystupovania. Populárny bol najmä ich celovečerný program v Činohernom klube S úsmevom idiota. K najslávnejším piesňam dvojice patrí Jak mi dupou králíci, Mauglí, Maršálové, Ukolébavka pro hysterku, Markýz de Sade, Horké letní odpoledne alebo Králíci pokusný.

Vodňanský, ktorý bol signatárom Charty 77, sa vyjadroval k aktuálnym politickým témam. V roku 2003 podpísal vyhlásenie S komunistami sa nehovorí a v roku 2009 sa v rozhlasovom dokumente Kráľ na hrad prihlásil k monarchizmu.