Rusko zablokovalo prístup k ruskojazyčnému obsahu Českého rozhlasu

Rusko zablokovalo prístup k ruskojazyčnému obsahu Českého rozhlasu Foto: ČRo

Ruský úrad pre ochranu práv spotrebiteľov zablokoval ruskú webovú stránku Českého rozhlasu (ČRo) s článkom o Janovi Palachovi z roku 2001. Upozornil na to server iRozhlas.cz. Podľa ČRo nie je v Rusku dostupný celý web jeho ruského vysielania.

URL adresa (https://ruski.radio.cz/yan-palah-i-ego-posledovateli-8037218) teraz figuruje v oficiálnom ruskom zozname zablokovaných stránok. V podrobnostiach sa uvádza len to, že rozhodnutie zaradiť stránku do registra bolo urobené 17. mája tohto roku.

Podľa serveru iRozhlas.cz ruský úrad obmedzenie prístupu zdôvodnil tým, že článok s názvom Jan Palach a jeho nasledovníci propaguje samovraždy. Text pripomínal čin dvadsaťročného Palacha, ktorý sa v januári 1969 upálil v centre Prahy na protest proti sovietskej okupácii vtedajšieho Československa.

Český rozhlas sa proti postupu Moskvy ohradil a hovorca Jiří Hošna zablokovanie webu označil za bezprecedentnú cenzúru a za útok na všetky princípy slobody prejavu.

Prípad si všimli viaceré ruské médiá. Vzhľadom k tomu, že stránky vysielania používajú protokol HTTPS, úrad nemohol zablokovať len jeden konkrétny materiál, ale celý web, uviedol napríklad server OVD-Info.