BIS: Odporcovia covidových opatrení sa vlani spojili s dezinformačnou scénou

BIS: Odporcovia covidových opatrení sa vlani spojili s dezinformačnou scénou Ilustr. foto: EU/RAS

Takzvané anticovid hnutie vlani spojilo ľudí, ktorí sa vymedzujú proti koronavírovým opatreniam, a predstaviteľov dezinformačnej scény. Hoci sa konšpirácie vďaka jeho činnosti dostali k väčšej časti obyvateľov ako obvykle, hnutie sa širokú verejnosť v Česku zmobilizovať nepodarilo. Vo svojej výročnej správe za rok 2020 to dnes uviedla česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

Spoločenský vplyv hnutia podľa BIS oslabili vzájomné rozpory jeho predstaviteľov, scéna sa kvôli tomu trieštila, chýbala jej jednotná organizácia a vedúci aktér. Témy dezinformácií sa ustálili pri kritike politického usporiadania a politickej reprezentácie, členstva v EÚ a NATO či diskreditácii liberálnodemokratických hodnôt. "Tematické zameranie dezinformačnej produkcie je tak dlhodobo úplne v súlade so záujmami Ruskej federácie," píše BIS.

Anticovid hnutia spájali podľa BIS negatívne reakcie voči protiepidemickým opatreniam, jeho členovia ale spochybňovali aj závažnosť ochorenia covid-19 ako takého, uviedla. "V tomto hnutí došlo k prepojeniu nespokojných občanov a predstaviteľov českej dezinformačnej scény, ktorí sa na organizácii niektorých akcií taktiež podieľali," uviedla vo výročnej správe kontrarozviedka.

BIS situáciu sledovala s ohľadom na možné zneužitie negatívnych nálad na podnecovanie násilia či šírenie zámerne nepravdivých informácií. "Realita protiepidemických opatrení posunula súvisiace dezinformácie a konšpirácie bližšie aj k tej časti verejnosti, ktorá sa za normálnych okolností vyhýba témam tradične náchylným na manipuláciu," uvádza BIS. Hoci tak dezinformácie a konšpirácie vlani zasiahli širšiu vrstvu obyvateľov ako obvykle, širokú verejnosť sa anticovid hnutie zmobilizovať nepodarilo.

Dezinformačná scéna podľa BIS vlani stupňovala tlak na seriózne médiá vrátane médií verejnej služby. "Seriózna žurnalistika na manipuláciu obsahu a problematiku dezinformácií kontinuálne upozorňuje, čím tvorí logický cieľ verbálnych útokov a diskreditácie zo strany tzv. alternatívnej mediálnej scény," píše sa vo výročnej správe.

Neustály tlak dezinformácií podľa kontrarozviedky podporuje rezignáciu časti spoločnosti na funkčnosť štátu v jeho súčasnej ústavnej podobe. "Čo štát limituje v schopnosti účinne komunikovať strategické témy zasiahnutej časti spoločnosti a v konečnom dôsledku zvyšuje zraniteľnosť štátu a spoločnosti voči vplyvovým operáciám cudzej moci," píše BIS.