Česká televízia prinesie až šesť premiérových seriálov a minisérií

Česká televízia prinesie až šesť premiérových seriálov a minisérií Foto: ČT

Česká televize (ČT) představí od začátku roku postupně šest premiérových seriálů a minisérií, nové dokumenty, pořady pro děti i druhou řadu Peče celá země. Divákům nabídne také svůj první webový seriál, když iVysílání uvede premiéru díla TBH, vítěze kategorie web seriál letošního ročníku festivalu Serial Killer. Novináře o tom on-line informoval generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Pro milovníky kriminálního žánru jsou na začátku ledna připraveny dva nové seriály Devadesátky v režii Petra Bebjaka a Stíny v mlze režiséra Radima Špačka. Třetí novinkou bude komediální rodinný seriál Špunti na cestě.

Dvanáctidílná krimi série Stíny v mlze odehrávající se v Ostravě a okolí představí kriminalistku Magdu Malou v podání Petry Špalkové a jejího nového parťáka Martina Černého ztvárněného Jiřím Vyorálkem. "Stíny v mlze budou doufám jiné než jiné detektivky zejména díky tomu, že se hodně věnujeme osobnímu životu hlavních hrdinů, protože mají různé rodinné peripetie a nemoci v rodině, starosti s dětmi a také čelí ohrožení ze strany kriminálníků. Děj se odehrává v Ostravě, což je filmařsky ještě "nevytěžená" lokace, kterou jsme se snažili představit trošku netradičně, takže to nebude jenom takový temný industriál," řekl ČTK režisér Špaček.

Šestidílné Devadesátky se inspirují vyšetřováním reálných klíčových případů první poloviny devadesátých let, kdy se prudce zvýšila kriminalita a rozhodovalo se o tom, jestli policie ustojí svoji roli. Na scénáři spolupracoval s Matějem Podzimkem bývalý šéf pražského oddělení vražd Josef Mareš. Sérii doprovodí také dokumentární cyklus Polosvět, který kriminální kauzy nahlíží zase z jiného úhlu.

Komediální seriál Špunti na cestě přinese příběh členů jedné normální rodiny a její nepovedené dovolené. Objeví se v něm například Miroslav Donutil, Jiří Langmajer, Tatiana Dyková, David Novotný, Anna Polívková a další. Novinky hrané tvorby rozšíří postupně také minisérie Jiřího Svobody Vražedné stíny s Ondřejem Vetchým v roli poručíka Alana Kreinera, Podezření scenáristy Štěpána Hulíka s Klárou Melíškovou jako zdravotní sestrou Hanou Kučerovou. Dalším novým pořadem ČT bude Ultimátum s Jánem Koleníkem a Ester Geislerovou v hlavních rolích.

Televizní premiéry se dále dočká několik dokumentů - snímek Anny režisérky Heleny Třeštíkové, Sólomámy Eriky Hníkové představující tři samoživitelky, časosběrný portrét horníka Tomáše Hisema Nová šichta a filmový dokument Karel režisérky Olgy Malířové Špátové, který nabízí vzhled do soukromí Karla Gotta.

ČT uvede i Technické památky českých zemí s Tomášem Hanákem mapující industriální a technologické památky české republiky. David Suchařípa se v seriálu Klenoty s vůní benzínu zaměří na známé i méně známé české automobilky. A Jaroslav Plesl navštíví se seriálem Skryté skvosty české historické památky. Na iVysílání se objeví i nový dokumentární formát Novinářky.

Stanice ČT loni v celodenním vysílání zůstaly mezi lidmi nad 15 let nejsledovanější a svůj podíl zvýšily nad 30 procent. Meziročně se zvýšil zhruba o 0,9 procentního bodu na 30,86 procenta. Druhé u této skupiny diváků zůstaly stanice skupiny Nova, podíl na sledovanosti jim ale klesl na 27,09 procenta. Třetí Prima si polepšila na 24,78 procenta.