Najviac nominácií na Českého leva získali zhodne filmy Okupácia a Zátopek (VIDEO)

Najviac nominácií na Českého leva získali zhodne filmy Okupácia a Zátopek (VIDEO) Ilustr. foto: Facebook Český lev

Najviac nominácií na Českého leva za rok 2021, zhodne 13, získal debut režiséra Michala Nohejla Okupácia a životopisná dráma Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scenára Davida Ondříčka. S 11 nomináciami nasleduje fantastická komédia Martina Šulíka Muž so zajačími ušami.

 

Filmová sonda do rodinných vzťahov a sveta komunikačných technológií Atlas vtákov režiséra Olma Omerzua získala deväť nominácií. O jednu menej dostala romantická dráma režiséra Jána Prušinovského Chyby. Výsledok prvého kola hlasovania svojich členov oznámila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA).

O sošku Českého leva v 19 štatutárnych kategóriách sa v záverečnom hlasovaní stretne 25 titulov. Slávnostný ceremoniál vyhlásenia výsledkov by sa mal uskutočniť 5. marca vo Dvořákovej sieni pražského Rudolfina. Večerom bude v priamom prenose Českej televízie sprevádzať režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Všetkých päť snímok s najviac nomináciami je v užšom výbere medzi najlepšími filmami aj na cenu pre režiséra.

Film Okupácia rozprávajúci o tom, čo sa stane, keď sovietsky vojak navštívi v čase normalizácie divadelný večierok, uspel aj v Cenách českej filmovej kritiky. Získal šesť nominácií, výpravná dráma Zátopek má nominácie štyri. Víťaza vyhlásia 5. februára v Divadle Archa.

O nomináciách 29. ročníka ocenenia Český lev hlasovalo 184 členov z celkového počtu 354 členov ČFTA. Vyberali z 84 hraných, dokumentárnych, animovaných a krátkych filmov i televíznych diel, spĺňajúcich štatút cien Český lev. Akademici už skôr film Zátopek nominovali do boja o Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Do užšieho výberu sa nedostal.