Najviac nominácií na Českého leva získal film Krajina ve stínu (VIDEO)

Najviac nominácií na Českého leva získal film Krajina ve stínu (VIDEO) Foto: Facebook Český lev

Nejvíce nominací na filmové ceny Český lev získalo drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Dostalo jich 15. Následuje film režiséra Slávka Horáka Havel inspirovaný životem Václava Havla a příběh vyprávějící osud léčitele Jana Mikoláška Šarlatán od režisérky Agnieszky Hollandové. Mají shodně po 14 nominacích.

Úspěšně si vedla také televizní minisérie Herec v režii Petera Bebjaka a film Modelář Petra Zelenky, které získaly od akademiků po sedmi nominacích. Výsledek prvního kola hlasování svých členů dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

O sošku Českého lva se v 21 statutárních kategoriích bude ucházet v závěrečném hlasování 27 titulů. Laureáti převezmou ocenění 6. března v pražském Rudolfinu. Galavečerem 28. ročníku Českých lvů bude v přímém přenosu České televize provázet stejně jako vloni herec Václav Kopta. Všechny tři snímky s nejvíce nominacemi jsou v užším výběru mezi nejlepšími filmy i na cenu pro režiséra. V obou těchto kategoriích je doplnily snímky Modelář režiséra Petra Zelenky a Žáby bez jazyka Miry Fornayové.

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán uspěla také na Cenách české filmové kritiky. Posbírala shodně po pěti nominacích. Výsledky pořadatelé zveřejní 6. února v pražském Divadle Archa.