ČT sa nemusí ospravedlňovať Agrofertu za reportáže, potvrdil odvolací súd

ČT sa nemusí ospravedlňovať Agrofertu za reportáže, potvrdil odvolací súd Zdroj: Facebook famyfakta.cz

Česká televízia (ČT) sa nemusí ospravedlňovať koncernu Agrofert za to, že ho v reportážach spojila s odvolaním riaditeľa príbramského finančného úradu. Dnes to právoplatne potvrdil odvolací Vrchný súd v Prahe. Spoločnosť tvrdila, že reportáže poškodili jej povesť, od ČT žiadala ospravedlnenie. Hovorca Agrofertu Pavel Heřmanský povedal, že spoločnosť sa k rozsudku vyjadrí, až bude mať písomné odôvodnenie.

"Rozhodnutie súdu je čerstvé, nepoznáme jeho dôvody. Budeme sa k nemu môcť vyjadriť, až budeme mať jeho písomné znenie s podrobným odôvodnením," uviedol Heřmanský.

Žaloba Agrofertu sa týkala reportáží nazvaných Dvojaký meter a Dvojaký meter II, ktoré televízia odvysielala v programe Reportéri ČT 23. septembra a 7. októbra V roku 2019. V upútavke na prvú reportáž zaznelo „Domeral daň Agrofertu. Ako riaditeľ skončil. Dvojaký meter finančnej správy."

Česká televízia rozhodnutie súdu uvítala. Obe reportáže programu Reportéri ČT boli podľa nej vecné, podložené a boli odvysielané vo verejnom záujme. "To potvrdil ako Etický panel v roku 2019, tak Mestský súd a teraz aj Vrchný súd v Prahe. Agrofert je povinný nahradiť Českej televízii náklady konania pred súdom," oznámil ČTK Filip Platoš z tlačového oddelenia televízie.

Podľa spoločnosti tak televízia "dala zavádzajúcim a manipulatívnym spôsobom do súvislosti domeranie dane spoločnosti Primagra a.s., patriacej do koncernu Agrofert, s informáciami o tom, že pán Karel Trefný musel skončiť na pozícii riaditeľa Finančného úradu v Příbrami". Zasiahla tým podľa nej do jej povesti.

V reportážach Českej televízie vystupoval Trefný, ktorého úrad dopočítal spoločnosti Primagra DPH 1,5 milióna korún. Muž bol krátko potom preložený do Prahy, čo označil za šikanovanie, a justícia mu následne dala za pravdu. Po vyhranom spore s finančnou správou sa vrátil do práce v Příbrami, ale len ako radový úradník. Podľa právneho zástupcu ČT boli reportáže korektné a nezaznelo v nich nič o tom, že Agrofert koordinuje chod finančnej správy.

Predseda odvolacieho senátu Jiří Čurda dnes odkázal na rozhodnutie pražského mestského súdu, ktorý žalobu neprávomocne zamietol predvlani. Sudkyňa mestského súdu Monika Vacková na pojednávaní niekoľkokrát uviedla, že si verejnosť spájala niektoré kroky štátu so spoločnosťou už skôr.

Jediným akcionárom Agrogertu bol v čase reportáží premiér Andrej Babiš (ÁNO), ktorý vtedy zároveň zastával funkciu ministra financií. Akcionár spoločnosti si podľa sudkyne musí rozmyslieť, či sa stane ministrom financií. "Keď bol jediný akcionár Agrofertu ministrom financií, nebol teda Agrofert a štát prepojený? Nemôže si to novinár verejnoprávnej televízie dovoliť myslieť a povedať?" vyhlásila Vacková už pri prvom pojednávaní na mestskom súde. Babiš roku 2017 vložil svoje akcie kvôli zákonu o strete záujmov do trustových fondov.