Český rozhlas spustil on-line prenos vysielania ukrajinského rádia

Český rozhlas spustil on-line prenos vysielania ukrajinského rádia

Český rozhlas (ČRo) spustil v Česku on-line prenos živého vysielania ukrajinskej verejnoprávnej vysielacej spoločnosti UA:PBC.

 Podľa ČRo to má poslúžiť na informovanie Ukrajincov v Česku, vrátane utečencov, o aktuálnej situácii v ich domovine napadnutej Ruskom. Rozhlas to dnes oznámil v tlačovej správe. Prenos nonstop vysielania ukrajinského rádia spustil ČRo na svojom webe aj v mobilnej aplikácii mojRozhlas.cz na žiadosť UA:PBC.

Rusko, ktoré začalo vojenský útok na Ukrajinu 24. februára, v utorok ostreľovalo aj televíznu vežu v ​​ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve. "Včerajší (utorkový) útok ruských jednotiek na televíznu vežu v ​​Kyjeve obmedzil aj rozhlasové vysielanie na vlnách FM a novinári z UA:PBC sa ocitli v kritickej situácii, ktorú si ťažko dokážeme predstaviť," uviedol dnes generálny riaditeľ ČRo René Zavoral. S ukrajinskými kolegami je podľa neho ČRo v každodennom spojení a poskytuje im aj technickú pomoc a asistenciu na zabezpečenie vysielania.

Radio Prague International, ktoré zaisťuje zahraničné vysielanie Českého rozhlasu, bude tiež od budúceho týždňa vydávať každý deň podcast s názvom Novinky pre Ukrajincov v Česku. Podcast bude v ukrajinčine a bude podľa SR obsahovať praktické informácie pre ukrajinských utečencov na českom území.