ČT přiviezla z Cannes nové seriály aj portréty hudobných a filmových osobností

ČT přiviezla z Cannes nové seriály aj portréty hudobných a filmových osobností Ilustr. foto: ČT

Česká televize (ČT) přivezla z veletrhu v Cannes kombinaci dramatických sérií, dokumentů, portrétů hudebních a filmových osobností i dětských pořadů. V dohledné době uvede mimo jiné adaptaci sci-fi románu Stephena Kinga Dallas 63, dokument Poslední tajemství Marilyn Monroe, balíček portrétů o členech kapely Rolling Stones nebo animovaný seriál pro děti Tlapková patrola. Na podzimním mezinárodním veletrhu audiovizuální tvorby v Cannes naopak zahraniční vysílatele zaujaly tuzemské seriály Ultimátum, Pozadí událostí nebo právě vysílaná třetí řada Případů 1. oddělení. ČTK o tom informovala mluvčí ČT Karolína Blinková.

 "V rámci šedesátého výročí atentátu na prezidenta Kennedyho uvedeme devítidílnou adaptaci sci-fi románu Stephena Kinga Dallas 63 s Jamesem Francem v hlavní roli, dvě nejnovější řady oblíbeného lékařského seriálu Doktor Martin, poslední sérii dánského hitu Vláda: Moc a sláva nebo třeba minisérii Litviněnko s Davidem Tennantem v titulní roli přeběhlého ruského špiona, otráveného ruskou tajnou službou," uvedl ředitel programu Milan Fridrich.

V příštím roce se na obrazovkách už tradičně objeví také aktuální tvorba z produkce BBC. Diváci se mohou těšit na pokračování seriálů Zavolejte porodní sestřičky či Otec Brown. Černý humor z lékařského prostředí nabídne tragikomedie Bude to bolet, doktore? a historickou tematiku minisérie na motivy románu Jane Austenové Sanditon II, III.

Seriálovou nabídku rozšíří také tituly v oblíbeném kriminálním žánru. Poválečná léta připomenou dvě řady Válečných šifer i jejich volné pokračování Vražedné šifry: San Francisco. Příběh o uneseném chlapci objasní polský Havran a svérázné postupy vyšetřování nabídne Komisařka Florence. Ve dvou nových sériích se o slovo přihlásí rovněž Detektiv Endeavour Morse a vraždu na palubě britské jaderné ponorky odhalí drama Vigil.

Premiérové hudební tituly přiblíží kariéru Freddieho Mercuryho, Kennyho Rogerse, Dolly Partonové nebo bývalého frontmana kapely Led Zeppelin Roberta Planta. Do zákulisí filmových osobností nechá ČT diváky nahlédnout skrze portréty Meryl Streepové, Antonia Banderase a Pedra Almodóvara.

Pro příznivce dokumentární tvorby ČT získala druhou řadu Starobylých staveb, vývoj dějin kolem Nilu připomene Kronika starověkého Egypta a pohled z ptačí perspektivy se divákům naskytne v pokračování cestopisu Krásné země z výšky.

Mezinárodního televizního veletrhu v Cannes se ČT účastnila také jako producent. "Německá společnost zakoupila do celosvětové distribuce seriál Ultimátum, Francouzi mají zájem o Kukačky a Spravedlnost, v Severní a Jižní Americe budou mít diváci možnost zhlédnout Pozadí událostí a se slovenskou RTVS jednáme po nákupu předchozích sérií o aktuální třetí řadě Případů 1. oddělení," sdělil obchodní ředitel Hynek Chudárek. "Nadto si německý vlastník nejsledovanějšího YouTube kanálu s klasickou hudbou vybral řadu koncertů z produkce ČT, například Smyčcové kvartety Leoše Janáčka nebo Bennewitzovo kvarteto," dodal.