ČT má nového generálneho riaditeľa

ČT má nového generálneho riaditeľa Ilustr. foto: ČT

Novým generálnym riaditeľom Českej televízie bol dnes v treťom kole zvolený riaditeľ brnenského štúdia ČT Jan Souček. S 11 získanými hlasmi porazil doterajšieho šéfa ČT Petra Dvořáka. Souček sa funkcie ujme 1. októbra, kedy Dvořákovi vyprší druhé funkčné obdobie. Mandát je šesťročný. Verejnoprávna televízia hospodári zhruba zo sedemmiliardovým rozpočtom.

Už v prvom kole voľby vypadli krízový manažér Pavel Hřídel, kreatívny producent ČT Jan Štern a bývalý šéf Primy Martin Konrád.

Souček by chcel po nástupe do funkcie začať pracovať na vytvorení verejnoprávnej digitálnej spravodajskej platformy, na ktorej by sa podieľala ČT, Český rozhlas a Česká tlačová kancelária. Mohla by vzniknúť v roku 2025. Platforma podľa neho vznikne aj bez účasti ďalších verejnoprávnych firiem.

"Je celý rad úloh, ktoré nevznikli tým, že ich televízia doteraz robila zle, ale technologický vývoj aj udalosti, ktoré idú okolo nás, menia požiadavky toho, čo spoločnosť dnes od médií verejnej služby čaká. A to je okrem iného tá digitálna agenda," povedal novinárom po svojom zvolení.

ČT podľa neho stojí pred potrebou vyriešenia financovania, ale nie je presvedčený o tom, že potrebuje len viac peňazí na výrobu obsahu, ale mala by vyriešiť efektivitu činností a zvážiť ich prípadný outsourcing. V organizačnej štruktúre Souček počíta s redukciou prvej úrovne manažmentu o 20 percent. Personálne otázky chce riešiť ešte pred nástupom do funkcie. Chce tiež naštartovať novú úroveň komunikácie nielen vo vnútri televízie, ale aj s radou a s politickou reprezentáciou.

Jedným z prvých krokov má podľa neho byť zistenie detailov o chystanej zmluve ČT s on-line platformou Voyo o predaji jej chystaného obsahu. Podľa Součka informácie o chystanej zmluve nezazneli na žiadnej z porád programovej rady. Dvořák serveru Marketing & Media po pre neho neúspešnej voľbe povedal, že radných ovplyvnil "manipulatívny článok" o vznikajúcej dohode ČT a platformy Voyo, ktorý vyšiel dva dni pred zasadnutím Rady ČT na webe Info.cz. "Som presvedčený o tom, že to bola cielená manipulácia. Neviem, kto si ho objednal, ale to, ako bol formulovaný, akým spôsobom tam boli prezentované fakty a ako tam niektoré fakty nezazneli, ma utvrdzuje v tom, že ten článok nevznikol len tak. Dnes sa tu tak riešila spolupráca, ktorá ešte nie je realizovaná. Bavili sme sa o nejakom obchodnom zámere, ktorý sa naše právne oddelenie snažilo preskúmať, či k nemu vôbec pristúpime. Za mňa to celé malo slúžiť na to, aby došlo k diskreditácii," povedal serveru. Info.cz v pondelok napísal, že podľa návrhu zmluvy, ktorú má k dispozícii, by Česká televízia mala Nove kompletne otvoriť dvere do svojej výrobnej kuchyne a na oplátku inkasovať stovky miliónov korún ročne.

Souček má v pláne odstrániť niektoré duplicitne vytvárané programy alebo presadiť väčšie zastúpenie zahraničnej tvorby v hlavnom vysielacom čase. Celkový podiel českej a zahraničnej tvorby meniť nemieni. Rád by začal debatu o tom, či ČT v čase úspor musí nakupovať drahé športové práva na úkor vlastnej tvorby.

Souček (48) pôsobí ako riaditeľ brnenského štúdia ČT od roku 2014. Vyštudoval Právnickú fakultu Masarykovej univerzity (1997), potom dva roky pôsobil aj ako advokátsky koncipient, väčšinu kariéry ale spojil s médiami. V roku 1994 začínal v TV Nova, potom medzi rokmi 1994 a 1997 pracoval ako redaktor a moderátor brnenského Rádia Krokodíl. Má skúsenosti aj z Českého rozhlasu, a to ako vedúci brnenskej redakcie spravodajstva a publicistiky (1999 až 2002) a editor spravodajstva (2012 až 2014). V rokoch 2002 až 2007 pracoval v PR agentúrach New Deal Communications (patrila neskôr odsúdenému Markovi Dalíkovi) a Transparent Communications. V Českej televízii začínal ako moderátor Dobrého rána z Brna (2005 až 2014), medzi rokmi 2007 a 2012 bol aj šéfdramaturgom brnenského Centra zábavnej tvorby.