V ČT končí moderátorka zrušených 168 hodín Nora Fridrichová

V ČT končí moderátorka zrušených 168 hodín Nora Fridrichová Ilustr. foto: ČT

 Moderátorka zrušeného programu 168 hodín Nora Fridrichová ukončila ku koncu augusta dohodou svoj pracovný pomer v Českej televízii. Na sieti X dnes napísala, že svoj odchod sama navrhla. Uviedla, že jej priami nadriadení s ňou už nechceli spolupracovať. Hovorkyňa televízie Vendula Krejčová serveru Mediář bez ďalších detailov potvrdila, že pracovný pomer bol ukončený obojstrannou dohodou.

Program zrušilo vedenie Českej televízie na konci júla, aj keď s ním ešte niekoľko dní predtým v jesennom programe počítalo. Program podľa skoršieho oznámenia generálneho riaditeľa ČT Jana Součka zrušila programová rada okrem iného kvôli porušeniu kódexu ČT, ktorý konštatovala opakovane Rada ČT, aj porušeniu zákona, ktoré konštatovala Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie. Išlo najmä o neposkytnutie priestoru pre názor druhej strany alebo jeho zosmiešňovanie či neposkytnutie náležitého kontextu v reportážach. K zrušeniu potom priamo viedlo zverejnenie súkromnej konverzácie Fridrichovej a bývalého vedúceho programu Reportéri Marka Wollnera.

ČT v polovici augusta oznámila, že všetci reportéri zrušeného publicistického programu prejdú do iných relácií Českej televízie, Fridrichová si vzala čas na rozmyslenie. Predtým kritizovala vedenie ČT za dôvody zrušenia programu. "Doterajšie vysvetlenie pôsobí nie celkom pevne a zdá sa, že verejnosť má trochu problémy ho prijať," povedala Fridrichová na mimoriadnej schôdzi Rady Českej televízie zvolanej kvôli rušeniu programu.

"Z rokovania s mojimi priamymi nadriadenými pred týždňom vyplynulo, že so mnou už nechcú spolupracovať. Považovala som teda za logické navrhnúť vedeniu televízie svoj odchod, čo som obratom urobila, a dnes sme ho potvrdili dohodou a podaním ruky," napísala dnes Fridrichová. Českej televízii poďakovala za skvelých 24 rokov. "Teraz už je pre mňa ČT minulosťou, ale ešte ma k nej viažu pracovné záväzky, takže v najbližšej dobe budem len dobrovoľničiť v našom Šatníku. Ďakujem vám všetkým divákom za priazeň a za istotu, že kritická žurnalistika, hoci nepohodlná, je veľmi potrebná," dodala. Fridrichová je zakladateľkou nadačného fondu Šatník, ktorý pomáha rodinám samoživiteľov.

Program 168 hodín ČT vysielala od roku 2006. Za dobu svojej existencie priniesol približne 3500 reportáží. V minulom roku mal program priemernú sledovanosť 533.000 divákov a díval sa naň zhruba každý šiesty Čech so zapnutou televíziou. ČT plánuje 168 hodín nahradiť inými formátmi. V súčasnosti chystá tri alebo štyri.