Česká televízia končí s reláciou 168 hodín

Česká televízia končí s reláciou 168 hodín Foto: ČT

Česká televízia nebude od jesene vysielať publicistický program 168 hodín. Rozhodnutie generálneho riaditeľa ČT Jana Součka a vedenia divízie Spravodajstva a publicistiky a divízie Programu dnes verejnoprávna televízia oznámila v tlačovej správe. Program sa stretával aj s kritikou Rady ČT, ktorá v poslednom období opakovane konštatovala porušovanie Kódexu ČT. Jeho prípravu sprevádzali aj stále častejšie vnútroredakčné spory o obsah a spracovanie reportáží. Dlhoročná moderátorka a dramaturgyňa programu Nora Fridrichová v Českej televízii zostane, rovnako tak ako reportéri redakcie.

Fridrichová bola v minulosti obvinená zo šikanovania podriadených, čo ale vyšetrovacia komisia ČT nepotvrdila. Moderátorka naopak pred dvoma rokmi obvinila vtedajšieho šéfredaktora publicistiky Marka Wollnera zo sexuálneho obťažovania kolegýň. V minulých dňoch sa na verejnosť dostal údajný protokol s výpoveďami svedkov proti Wollnerovi, vrátane Fridrichovej. Obsahuje aj záznam jej konverzácie s Wollnerom s vulgárnymi výrazmi a narážkami. 

"K finálnemu rozhodnutiu ukončiť výrobu programu 168 hodín prispelo aj dianie z posledných dní, ktoré sa programu bohužiaľ tiež týka, a ktoré nepoškodzuje len program samotný, ale nestavia do dobrého svetla ani Českú televíziu," uviedol Souček. Fridrichová podľa neho dostane ponuku podieľať sa na nových publicistických formátoch.

Program ČT vysielala od septembra 2006. V priebehu rokov sa podľa tlačovej správy ale formou spracovania aj obsahom odchýlil od pôvodného formátu spravodajsko-publicistického programu, ktorý na hlavnom programe ČT 1 mapuje dianie v uplynulom týždni.

V nasledujúcich dňoch bude s tvorcami programu rokovať vedenie redakcie o ich zapojení do výroby publicistky ČT. "Dlhší čas pracujeme na vývoji nových formátov, ktoré doplnia a obohatia doterajšiu ponuku publicistických programov vo vysielaní ČT. Pri ich príprave počítame aj s podielom tvorcov doteraz zapojených do výroby iných publicistických relácií, vrátane 168 hodín," uviedol šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Michal Kubal.