Český rozhlas žiada políciu o vyšetrenie incidentu pri demonštrácii proti Islamu

Český rozhlas žiada políciu o vyšetrenie incidentu pri demonštrácii proti Islamu Ilustr.foto: ČRo

Český rozhlas (ČRo) požiada Policajné prezídium o prešetrenie incidentu, ktorý sa stal počas sobotňajšej demonštrácie proti Islamu na Hradčanskom námestí v Prahe.

 

 

Počas zhromaždenia niekoľko agresívnych útočníkov opakovane napadlo jeho prenosový voz, ale prítomní policajti na žiadosť o pomoc podľa rozhlasu nereagovali. V dnešnom vyhlásení to uviedol hovorca verejnoprávneho rozhlasu Jiří Hošna.

Útočníci sa podľa neho násilne dobývali do prenosového vozu, pokúsili sa narušiť vysielanie rozhlasu a nakoniec odpojili elektrocentrálu. "Redaktor rozhlasu v tejto vypätej situácii požiadal o zakročenie neďaleko stojacu hliadku Polície ČR. Miesto pomôcť sa však stretol s odmietavým postojom policajtov, ktorí sa len prizerali," povedal hovorca rozhlasu.

"Nemám v tejto chvíli žiadnu informáciu, že by policajti pri sobotňajšom bezpečnostnom opatrení akokoľvek pochybili. Ak ale niekto takú informáciu má, tak žiadame, aby sa obrátil na kontrolné orgány polície, ktoré sa týmto podnetom budú zaoberať a preskúmajú ho," povedal ČTK hovorca pražskej polície Jan Daněk.

Na Hradčanskom námestí v Prahe sa zišla v sobotu popoludní viac ako tisícka ľudí na zhromaždenie, ktoré zvolal Blok proti Islamu a hnutie Úsvit. Ďalšie zhromaždenie proti migrácii, Islamu, vládnej politike alebo EÚ sa konalo tiež na Loretánskom a Václavskom námestí. V centre Prahy sa zišli aj ľudia, ktorí chceli naopak vyjadriť solidaritu utečencom. Policajti museli oba tábory na niekoľkých miestach metropoly oddeľovať, riešili niekoľko potýčok a incidentov.

Sledujte nás na facebookovej stránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: