Český rozhlas spustil prvú aplikáciu pre hybridnú televíziu

Český rozhlas spustil prvú aplikáciu pre hybridnú televíziu

Český rozhlas spustil svoji první aplikaci pro hybridní televizi. Pilotní verze aplikace HbbTV je dostupná na televizním kanále Radia Wave.

 

Uvedl to Český rozhlas (ČRo). HbbTV aplikace v současnosti podporuje naprostá většina prodávaných televizí i set-top boxů, přístup k aplikacím má okolo 30 procent českých domácností.

Čeští diváci hybridní televizní aplikace spouštějí v televizních přístrojích stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači. Aplikace umožňují například sledování pořadů z archivu či další bonusový obsah.

"Před zahájením prací na HbbTV aplikaci jsme si dělali průzkum a zjistili jsme, že Český rozhlas skrze televizi každý měsíc pravidelně poslouchají desetitisíce našich posluchačů. Jsme rádi, že můžeme rozvíjet distribuci našeho vysílání tam, kde o to mají posluchači evidentní zájem. Například britskou BBC poslouchá pomocí televize okolo pěti procent posluchačů," uvedl ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina. Český rozhlas uvažuje do budoucna i o dalších mutacích aplikace pro ostatní stanice.

Vedle HbbTV aplikace s audio archivem stanice Radio Wave je v televizní distribuci pilotně k dispozici vizualizované živé vysílání stanic Radio Wave a ČRo Radiožurnál, které bylo dosud testováno pouze v distribuci O2 TV. Divák tak kromě poslechu může na televizní obrazovce sledovat doplňující informace vztahující se k audiu; logo stanice, fotografie moderátorů, obrázky pořadu, zprávy z portálu iROZHLAS.cz, články z webových stránek stanice a další.