Rusko je pobúrené. ČR nepredĺžila ich novinárom akreditáciu

Rusko je pobúrené. ČR nepredĺžila ich novinárom akreditáciu Reprofoto youtube UNHCR

Rusko dnes dôrazne protestovalo proti tomu, že české úrady nepredĺžili akreditáciu dvom ruským novinárom pracujúcim v Česku.

 


Zahraniční novinári potrebujú oficiálnu akreditáciu od Ministerstva zahraničných vecí ĆR napríklad na to, aby mohli mať prístup do priestorov predstaviteľov vlády, prezidenta, alebo aby mohli komunikovať so štátnymi úradmi.

 

Podľa ministerstva zahraničia v Moskve ide o kroky, ktoré poškodzujú vzájomné vzťahy a nezostanú bez zodpovedajúcej reakcie.

"My im v dohľadnej dobe to vysvetlenie podáme, ale nie cez médiá. Situáciu vysvetlíme jednak ruskej ambasáde v Prahe, jednak túto informáciu odovzdáme nášmu veľvyslanectvu v Moskve a ich prostredníctvom ruskému ministerstvu zahraničia," povedala ČTK hovorkyňa MZV Michaela Lagronová.

Jedným postihnutým je spravodajca ruskej štátnej agentúry RIA Novosti Alexander Kuranov, ktorému české úrady akreditáciu nepredĺžili už druhýkrát. Podľa denníka Rossijskaja gazeta podobné odmietnutie postretlo tiež spravodajcu listu Večerňaja Moskva Vladimira Sněgirjova.

"Tieto nevľúdne kroky českých úradov poškodzujú bilaterálne vzťahy a sú v rozpore s Prahou deklarovaným odhodlaním rešpektovať princípy slobody slova a práva novinárov. Dôrazne protestujeme v súvislosti s nekonštruktívnymi akciami Prahy, ktoré samozrejme nezostanú bez zodpovedajúcej reakcie," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webe ruského ministerstva zahraničia.

Kuranovovi odmietli úrady v Prahe predĺžiť dlhodobú akreditáciu pre prácu v ČR už vlani v novembri. Toto prvé odmietnutie ale podľa RIA Novosti následne označili za nedorozumenie, potom čo ruská diplomacia vtedy rázne protestovala a pohrozila zodpovedajúcou reakciou.

Vtedy ani teraz pritom české úrady žiadne zdôvodnenie neuviedli. Šéfredaktorka RIA Novosti Margarita Simoňjanová podľa agentúry v tejto súvislosti vyhlásila, že "Praha postupuje v najlepších sovietskych tradíciách". Nielen samým rozhodnutím, ale aj utajením jeho dôvodov.

RIA Novosti - ktorá je súčasťou mediálneho komplexu Medzinárodná informačná agentúra (MIA) Rusko dnes - uviedla, že Kuranov pôsobí v Prahe od osemdesiatych rokov a od júla 2014 pracuje pre ňu.

Informácie o neudelení akreditácií podliehajú utajeniu, hovorkyňa MZV v Prahe preto odmietla povedať bližšie informácie. "Je to procedúra, pri ktorej postupujeme stále rovnako. Novinári nás požiadajú o predĺženie akreditácie a my na základe informácií i našich spravodajských služieb buď akreditáciu predĺžime, alebo nepredĺžime. V tomto prípade sme ju nepredĺžili, ale nemôžem ísť do detailov, pretože tieto informácie sú predmetom zákona o utajovaných skutočnostiach, "dodala Lagronová.

Týždenník Respekt s odkazom na zdroje z bezpečnostnej komunity a ministerstva zahraničia uviedol, že obaja ruskí novinári podľa správy Bezpečnostnej informačnej služby predstavujú bezpečnostné riziko. "Vzhľadom k tomu, že sa jedná o klasifikované dokumenty detaily nie sú známe," napísal Respekt. Pripomenul tiež, že zakaždým v minulosti, keď Česko pristúpilo k podobnej akcii, siahla ruská strana po odvetnom kroku. Zameraný môže byť na niektorého z českých novinárov akreditovaných v Moskve, alebo na českej diplomatov, napísal Respekt.

 

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: