Licenčná rada: Vo vysielaní Primy o migrantoch boli sporné momenty

Licenčná rada: Vo vysielaní Primy o migrantoch boli sporné momenty

Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní odhalila již na konci minulého roku sporné momenty ve zpravodajství televize Prima o uprchlících, na zahájení správního řízení to ale nestačilo.

 

 

Další analýzu bude mít letos v září. Uvedl to dnes předseda rady Ivan Krejčí v tiskové zprávě. Rada podle něho rozhodně nekonstatovala, že vysílání bylo objektivní a vyvážené, jak uvedla Prima ve svém stanovisku. Prima dnes uvedla, že počká na výsledky další analýzy a zadá i analýzu vlastní.

Rada se zabývala nahrávkou serveru Hlídací pes, která má dokládat, že zaměstnanci zpravodajství televize Prima byli svým vedením instruováni, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ohrožení a fakticky tak ignorovali zásady objektivity a vyváženosti. Nahrávka pochází z porady 7. září loňského roku a je na ní zachycena šéfredaktorka zpravodajství Primy Jitka Obzinová.

Podle Krejčího rada konstatovala, že příslušná ustanovení zákona o vysílání nemohou být porušena samotným vydáním jakéhokoli interního pokynu. "Zda reálně došlo či dochází k porušování zásad objektivity a vyváženosti ve vysílání programu Prima, je možné zjistit výhradně monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného zpravodajského a publicistického obsahu," podotkl.

Analýza, kterou rada zadala již loni v létě a týkala se vysílání před inkriminovanou poradou redaktorů Primy, odhalila podle něho několik sporných momentů v konkrétním mediálním obsahu a rovněž poukázala na obecně problematickou tendenci zpravodajství Primy vytvářet negativní mediální obraz migrace. "Takováto zjištění opírající se zejména o metody obsahové analýzy by ovšem nemohla uspět jako dostatečný podklad pro vedení správního řízení a uložení pokuty v rámci správního trestání," uvedl Krejčí.

Další monitoring zpravodajství a publicistiky Primy se zaměřil na období od 28. března do 17. dubna letošního roku. Závěry analýzy budou radě předloženy v září. "Pokud analýza odhalí porušení zákona o vysílání, je možné provozovateli vydat upozornění na porušení zákona, eventuálně ve správním řízení uložit finanční sankci. Odnětí licence provozovateli bezprostředně nehrozí, jelikož k odejmutí licence RRTV může v souladu se zákonem přikročit až v případě, kdy provozovatel zvlášť závažným způsobem opakovaně porušuje svou zákonnou povinnost," dodal Krejčí.

"Samozřejmě počkáme na výsledky analýzy našeho zpravodajství, kterou rada avizovala. Jak už jsme v minulých dnech informovali, požádáme také my o analýzu našich zpráv nezávislé experty. Jména těchto expertů zveřejníme v horizontu několika dní. Ve zpravodajství budeme i nadále ctít principy, na kterých je postaveno, tedy především pravdivost a nezávislost na vnějších tlacích," řekla ČTK Jana Mrákotová z tiskového oddělení Primy.

Prima již dříve oznámila, že požádá respektované experty, aby provedli ohodnocení nezávislosti práce jejích redaktorů při pokrytí uprchlické krize od září roku 2015.

 

Sledujte dianie v českých médiách: