Rusko odmieta súvislosť kauzy Soukupa s prípadmi ruských novinárov

 Rusko odmieta súvislosť kauzy Soukupa s prípadmi ruských novinárov Reprofoto: aktuálne.cz

Odmítnutí ruského víza českému novináři Ondřeji Soukupovi není odvetou za obdobné kroky českých úřadů vůči ruským zpravodajům.

 

 

 

Oznámilo to dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo zahraničí. Český novinář se přitom odvolal na neoficiální informace, že jde o odvetné opatření za neprodloužení akreditace pro dva ruské novináře v Česku. Moskva dnes takové vysvětlení odmítla.

Letos na jaře české ministerstvo zahraničí neprodloužilo vízum zpravodaji agentury RIA Novosti Alexandru Kuranovovi a dopisovateli vládního list Rossijskaja gazeta Vladimir Sněgirjovovi, údajně kvůli spolupráci s ruskými tajnými službami. Ruská strana tehdy reagovala prohlášením, že přijme odvetné kroky.

Dnes ale podle TASS ruská diplomacie popřela, že by odepření víza Soukupovi, který je redaktorem Hospodářských novin, s kauzami Kuranova a Sněgirjova souviselo. "Pokusy vidět v daném případě odvetnou akci za odmítnutí české akreditace ruským novinářům jsou neodůvodněné," uvádí se ve sdělení ministerstva.

"Považujeme za možné poznamenat, že v souladu se závazky, které vyplývají z účasti naší země v řadě integračních seskupení, přihlíží Rusko v otázce vydávání víz i k mínění našich partnerů," dodává stručná ministerská zpráva.

"Integračního partnera", k jehož mínění Moskva při sankci proti Soukupovi mohla přihlížet, ruské ministerstvo blíže nespecifikuje. Rusko je pilířem integračního seskupení zvaného Euroasijská hospodářská unie, jehož členy jsou kromě Ruska také Bělorusko, Kazachstán a Arménie. V širším chápání je Rusko součástí Společenství nezávislých států, které sdružuje všechny bývalé sovětské republiky s výjimkou Ukrajiny, Gruzie a pobaltských států.

 

Sledujte dianie v českých médiách: