Sencov hladuje tretí mesiac a je čím ďalej slabší

Sencov hladuje tretí mesiac a je čím ďalej slabší

Právnik ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova, ktorý v ruskom väzení drží od polovice mája hladovku, uviedol, že jeho klient je čím ďalej slabší. Sencov 87. deň odmieta potravu.

 

Žiada tak prepustenie 64 iných Ukrajincov z ruských väzníc, o ktorých tvrdí, že sú za politickí väzni, napísala agentúra AP.

Filmarov právnik Dmitrij Dinze po utorkovej návšteve svojho klienta v sibírskom meste Labytnangi uviedol, že Sencov má veľmi nízku hladinu hemoglobínu v krvi; anémia býva okrem iného sprevádzaná zvýšenou únavou a bolesťami hlavy či poruchami sústredenia.

Odporúčame aj: Štrasburský súd nariadil Rusku riadnu lekársku pomoc Sencovovi

Väzeň sa cíti slabý, ale už dvakrát odmietol prevoz do nemocnice, vraj kvôli nepriateľskemu správaniu sa personálu. Prevoz do zdravotníckeho zariadenia v inom meste by podľa advokáta nemusel prežiť. Hladovku ale prerušiť nemieni. Pri návšteve duchovného odmietol spoveď, uviedol server Newsru.com s odvolaním sa na správu väzníc.

Sencova, ktorý je odporcom ruskej anexia Kymu, v auguste 2015 odsúdil moskovský súd na 20 rokov za to, že sa na jar 2014 spolu so svojím spoločníkom pokúsil na anektovanom ukrajinskom polostrove podpáliť kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko a ďalšieho ruského spolku. Odsúdený bol za terorizmus v procese, ktorý organizácia Amnesty International kritizovala ako stalinistický. Za jeho prepustenie sa zasadzovali známi umelci, ochrancovia ľudských práv aj politici, ale doteraz márne.