Film Mečiar patrí medzi 15 najlepších európskych dokumentov

Film Mečiar patrí medzi 15 najlepších európskych dokumentov Fot: Rene Miko/PubRes

Európska filmová akadémia zaradila medzi výber pätnástich dokumentárnych filmov, ktoré majú šancu získať Európsku filmovú cenu (European Film Award) 2018 aj celovečerný dokument Mečiar/The Lust for Power, od režisérky Terezy Nvotovej), ktorý vznikol v slovensko-českej koprodukcii.

 

Rozhodnutie Európskej filmovej akadémie je doteraz najvýznamnejším medzinárodným uznaním filmu, ktorý poukazuje na udalosti odohrávajúce sa na pozadí nedávnej československej histórie ako aj búrlivé prejavy v politike prvých rokov samostatného Slovenska. „Od začiatku sme boli presvedčení, že Tereza Nvotová filmom Mečiar dokázala poukázať na fenomén, ktorý sa zďaleka netýka len Slovenska či postkomunistických krajín, povedala producentka filmu Zuzana Mistríková. „Tereza má mimoriadnu schopnosť vycítiť, čo sa v spoločnosti (i pod jej povrchom) deje a sprostredkovať to divákovi. Ani sme netušili ako blízko má k pravde, keď ešte na jeseň minulého roka poukázala vo svojom filme na paralelu medzi vládnutím Vladimíra Mečiara a Róberta Fica.“

Európska filmová akadémia vybrala pätnásť filmov, ktoré v polovici augusta sprístupnila viac ako 3500 členom EFA. Tí svojim hlasovaním určia, ktorých päť filmov sa ocitne v najužšej nominácii. Verejnosť sa ich rozhodnutie dozvie 10. novembra na Európskom filmovom festivale v Seville. Slávnostný ceremoniál a vyhlásenie víťazov všetkých kategórií sa bude konať rovnako v Seville, 15. decembra 2018.

Aj minulom roku sa vo výbere Európskej filmovej akadémie nachádzal film z produkcie spoločnosti PubRes. Medzi najlepšie európske filmy vtedy zaradila film Učiteľka (réžia J. Hřebejk).