Film Favoritka získal až 12 nominácií britskej filmovej ceny (VIDEO)

Film Favoritka získal až 12 nominácií britskej filmovej ceny (VIDEO) Foto z filmu

Nomináciám na ceny britskej filmovej a televíznej akadémie BAFTA kraľuje historická komediálna dráma Favoritka, ktoré má šancu uspieť v 12 kategóriách.

 

Informovala o tom dnes agentúra Reuters a pripomenula, že predstaviteľka hlavnej úlohy Olivia Colmanová už za svoj výkon v snímke získala niekoľko cien, nedávno napríklad Zlatý glóbus. Víťaza akadémia oznámi 10. februára.

Colmanová vo výpravnom filme, ktorý je podľa Reuters "plný scén, ktoré vyvolávajú hlasný smiech", hrá kráľovnú Annu Stuartovú, ktorá vládla Veľkej Británii a Írsku na začiatku 18. storočia. Snímka gréckeho filmára Jorgosa Lanthimosa bol okrem iného nominovaná v kategóriách najlepší režisér a najlepší film. O cenu v podobe zlatej masky sa stretnú tiež Colmanová a jej herecké partnerky Rachel Weisz a Emma Stoneová.

V kategórii najlepšia snímka bude súťažiť tiež komédia Green Book natočená podľa skutočného príbehu špičkového černošského klaviristu Donalda "Dona" Shirleyho. Ten sa pod ochranou talianskeho vodiča, bývalého vyhadzovača, odváži vyraziť na koncertné turné z Manhattanu až do južanských štátov, kde stále platí rasová segregácia. Konkurovať mu budú romantická muzikálová dráma Zrodila sa hviezda so speváčkou Lady Gaga, čiernobiela dráma Roma mexického režiséra Alfonsa Cuaróna a BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho.

Lee a Cuarón získali nomináciu tiež v kategórii najlepší režisér, kde im okrem Lanthimosa budú konkurovať Bradley Cooper (Zrodila sa hviezda) a Pawel Pawlikowski (Studená vojna).

Cenu pre najlepšiu herečku môže okrem Colmanovej získať tiež Glenn Close (Žena), Lady Gaga (Zrodila sa hviezda), Viola Davisová (Vdovy) alebo Melissa McCarthyová za film Can You Ever Forgive Me? (Dokážeš mi niekedy odpustiť?)

V mužskej kategórii si cenu BAFTA môže odniesť Christian Bale, ktorý stvárnil niekdajšieho amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho vo filme Vice (Viceprezident), Rami Malek (Bohemian Rhapsody), Viggo Mortensen (Green Book), Bradley Cooper (Zrodila sa hviezda) alebo Steve Coogan (Stan & Ollie).

O ceny BAFTA sa môže uchádzať akýkoľvek film, ktorý bežal príslušný rok v britských kinách. Podobne ako americké Zlaté glóbusy sú považované za predzvesť Oscarov, cien americkej Akadémie filmového umenia a vied.