Film Pomaľované vtáča vybrali do hlavnej súťaže festivalu v Benátkach (VIDEO)

Film Pomaľované vtáča vybrali do hlavnej súťaže festivalu v Benátkach (VIDEO) Foto: PubRes

Vo výbere súťažných filmov hlavnej súťaže filmového festivalu v Benátkach je i česko-slovensko-ukrajinský film Václava Marhoula Pomaľované vtáča.

 

„Přiznávám, že jsem v to nevěřil. Naděje, že by to mohlo vyjít, že by se Nabarvené ptáče dostalo právě do Benátek, mně přišla až pošetilá. Ale jsem tak rád, že se to podařilo, tak to tomu filmu přeji, přeji to všem mým koproducentům, partnerům, sponzorům, hercům a štábu. Jsem moc rád, že jsem nezklamal jejich očekávání v tomto směru, a byť nikdo z nich zatím film neviděl, tak i jejich důvěru, kterou do mě a do samotného filmu po celou tu dlouhou dobu vkládali,“ zareagoval režisér, scenárista a producent Václav Marhoul.

Film vznikol podľa úspešnej knižnej predlohy Pomaľované vtáča.

V hlavnej súťaži MFF v Benátkach bude Pomaľované vtáča uvedené vo svetovej premiére spolu s ďalšími dvadsiatimi filmami z celého sveta. Film sa stal súčasťou exkluzívneho výberu po dlhých dvadsiatich piatich rokoch, slovenský film sa v hlavnej súťaži neobjavil dokonca viac ako tridsať rokov.

Marhoulov film sa v súťaži o Zlatého leva stretne s filmami svetovo uznávaných režisérov akými sú Roman Polanski, Steven Soderbergh, Noah Baumbach alebo Hirokazu Kore-eda. Predsedkyňou medzinárodnej poroty je argentínska režisérka, scenáristka a producentka Lucrecia Martel.

„Premiéra v Benátkach je pre nás výnimočná udalosť. Už to, že sme sa na filme Václava Marhoula Pomaľované vtáča mohli podieľať, bolo samo o sebe pre nás sviatkom. A treba povedať, že nebyť rozhodnutia RTVS nakrútiť s nami tento film a podpory Audiovizuálne fondu, nikdy by sa tak nestalo. Mali sme dokonca možnosť časť filmu nakrúcať na Slovensku - v štúdiách RTVS a pri vodnom mlyne v Tomášikove sme nakrúcali okrem iného aj s hollywoodskym hercom nemeckého pôvodu Udom Kierom,“ hovorí slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková

Film uvedie aj Medzinárodný filmový festival v Toronte (5. – 15. 9.) niekoľko dní po jeho premiére. Do kín na Slovensku a v ČR príde v polovici septembra.