Herečka zo seriálu Zúfalé manželky dostala 14 dní väzenia a pokutu 30.000 dolárov (VIDEO)

Herečka zo seriálu Zúfalé manželky dostala 14 dní väzenia a pokutu 30.000 dolárov (VIDEO) Foto z filmu

Americká herečka Felicity Huffmanova, známa zo seriálu Zúfalé manželky, bola odsúdená k 14 dňom väzenia, 250 hodinám verejnoprospešných prác a pokute 30.000 dolárov v korupčnom škandále s prijímacími testami na prestížnej americkej univerzite. Informovala o tom televízia CNN.

 

Pred vynesením rozsudku sudkyňa Indira Talwaniová uviedla, že Huffmanova vedela, že to, čo robí, nie je v poriadku. "Vedela, že je to podvod, nešlo o impulzívny čin," uviedla sudkyňa. Po prepustení bude herečka rok v podmienke.

Huffmanova sa pred vynesením rozsudku ospravedlnila, "Najprv sa ospravedlňujem vám," povedala herečka sudkyni. "Som si teraz ako matka vedomá, že láska musí ísť rukou v ruke s pravdou a že láska na úkor pravdy nie je naozajstná láska ... Zaslúžim si akýkoľvek trest, ktorý mi dáte," dodala. Do väzenia by herečka mala nastúpiť 25. októbra.

Huffmanova bola súčasťou skupiny 51 ľudí, v ktorej rodičia podľa prokuratúry zaplatili na úplatkoch 25 miliónov dolárov, aby sa ich deti dostali na prestížne univerzity. Herečka bola obvinená v marci, pred súdom sa potom v rámci dohody s prokuratúrou priznala.

Podľa súdnych spisov Huffmanova poskytla úplatok vo výške 15.000 dolárov maskovaný ako charitatívny príspevok, aby sa mohla systému zúčastniť v záujme svojej najstaršej dcéry.

Ústrednou postavou systému podvodov, do ktorého boli okrem rodičov zapletení aj tréneri, je podľa prokuratúry William "Rick" Singer so svojou spoločnosťou Edge College & Career Network. Singer sa k obvineniu priznal, a to vrátane vydierania, prania špinavých peňazí a bránenia spravodlivosti. Hrozí mu až 65 rokov väzenia.

Dokumenty uvádzajú dva typy podvodov. Falšovanie prijímacích testov uchádzačov a vytváranie falošných podkladov pre získanie športových štipendií. Niektorí rodičia využili podľa vyšetrovateľov oba varianty.